Nyhed F-gasser

Vigtig klimasejr i dag – på trods af højrefløjens sabotageforsøg

Da EU-Parlamentet stemte om forbud mod klimaskadelige F-gasser blev højrefløjens forsøg på udvanding besejret.

Nikolaj Villumsen in the European Parliament Plenary Chamber. (Photo: European Parliament, 2023)
Pelle Christy Geertsen

Klimaet har vundet og højrefløjen har tabt. Sådan beskriver Enhedslistens EU-parlamentariker, Nikolaj Villumsen, udfaldet af dagens afstemning om forbud mod de klimaskadelige F-gasser:

Klimaet har vundet og højrefløjen har tabt, sådan kan det bedst opsummeres.

Klimaet har vundet og højrefløjen har tabt, sådan kan det bedst opsummeres.

Der var ellers lagt op til en dramatisk dag, og afstemningen skete i skyggen af højrefløjens forsøg på at sabotere den ambitiøse aftale, der allerede var indgået på udvalgsniveau.

Forslaget om udfasning blev i sidste ende vedtaget med stort flertal: 426 stemmer for, 109 imod og 52 der undlod. Undervejs blev en lang række ændringsforslag fra især den konservative EPP-gruppe, med støtte fra bl.a. ID-gruppen fra EU-Parlamentets yderste højre, nedstemt. Nikolaj Villumsen er glad for resultatet:

Heldigvis så vi at et progressivt flertal fik stemt højrefløjen ned på langt det meste – det er en vigtig sejr!

Under gårsdagens debat i EU-Parlamentet blev det blandt andet fremhævet hvordan mange af de virksomheder der lobbyeret for en udvanding kommer fra især USA og Japan. Til gengæld leverer mange europæiske virksomheder allerede løsninger uden F-gas. Det betyder også at en udvanding kunne ende med at skade de europæiske virksomheder der allerede er i gang med en omstilling. Nikolaj Villumsen kalder det for ”helt sort”:

Jeg synes det er helt sort at dele af højrefløjen har villet beskytte forældet industri fra primært USA og Japan – især når det sker på bekostning af både klimaet OG grønne, europæiske virksomheder. Gad vide hvad deres vælgere siger til det.

Jeg synes det er helt sort at dele af højrefløjen har villet beskytte forældet industri fra primært USA og Japan

Et af de store debatpunkter har netop været, at der har været bedt om undtagelser og forlængelser på punkter hvor der allerede eksisterer løsninger der ikke benytter F-gasser. Dermed ville man ifølge Nikolaj Villumsen ende med at belønne de virksomheder der ikke omstiller sig.

Som Venstrefløjsgruppens F-gas forhandler spurgte Nikolaj Villumsen i går EU-Parlamentets højreorienterede om de overhovedet var klar over, at der var en klimakrise. Der var ingen der svarede ja til det:

På sin vis giver det mening at de forholdt sig tavse, for hvis man tager klimakampen seriøst ved man også, at vi er nødt til at stoppe med at bruge F-gasser, afslutter Nikolaj Villumsen.

hvis man tager klimakampen seriøst ved man også, at vi er nødt til at stoppe med at bruge F-gasser

En video af Nikolaj Villumsens tale kan også ses her.

Resultatet af dagens afstemning er klar, synes jeg: Højrefløjen har tabt, og klimaet har vundet! afslutter Nikolaj Villumsen.

EU-Parlamentets hold af forhandlere, herunder Nikolaj Villumsen, skal nu i gang med forhandlinger med EU’s medlemslande. Han opfordrer den danske regering til at være med til at kæmpe for et stærkt F-gas forbud.

Han opfordrer den danske regering til at være med til at kæmpe for et stærkt F-gas forbud.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed