Video Nikolaj Villumsens 1. maj tale:

Invester i velfærd og grønne arbejdspladser

Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)

Invester i velfærd og grønne arbejdspladser

Selvom vi ikke er samlet under de røde faner i dag, så tror jeg alle har mærket vigtigheden af fællesskab stærkere end nogensinde i den seneste tid.

Den forfærdelige corona-pandemi har vist os at fællesskab gør stærk.

Et velfærdssamfund, som Danmark, med stærke fagforeninger og trepartsaftaler, klarer sig langt bedre igennem krisen end mere liberalistiske samfund, hvor enhver er sin egen lykkes smed.

Højrefløjens påstand om at det offentlige er en byrde modbevises dagligt af de sygeplejersker, læger, sosu’er, portører og andre offentligt ansatte som knokler for at redde menneskeliv. I er ikke en belastning. I er velfærdens superhelte.

Men i disse dage ser vi ikke alene værdien af de offentligt ansattes arbejde. Vi ser hvordan samfundet er fuldstændigt afhængig af lønmodtagerne.

Det er ikke aktiespekulanter eller direktører der holder samfundet i gang. Det er lønmodtagerne. Og uden dem går økonomien i stå. Det er en vigtig lektie.

Vi er mange der frygter for fremtiden. Nogle har mistet deres job, andre frygter at gøre det. Vi står foran en økonomiske krise og midt i en klimakrise.

Da vi blev ramt af finanskrisen var svaret fra EU, højrefløjen og socialdemokraterne besparelser. Herhjemme med forringelser af velfærden, afskaffelse af efterlønnen og forringelser af dagpengene.

I EU blev de hårdest ramte lande sat under administration og retten til kollektive overenskomster på sektorniveau blev forbudt i Portugal og Grækenland. 63 gange siden finanskrisen har EU anbefalet et medlemsland at lave forringelser eller privatiseringer i deres sundhedssektor. Det må ikke ske igen!

Corona-krisen har vist os at fællesskab er en styrke. Den har vist os, at hvis vi vil, så kan vi skabe store forandringer.

Vi kommer ikke til at løse den økonomiske krise eller klimakrisen med løndumping eller sparepolitik.

Nej, vi skal løse krisen som arbejderbevægelsen altid har gjort. Ved at løfte i fællesskab og ved at række en hjælpende hånd til de hårdest ramte.

Vi skal styrke velfærden med investeringer i vores sygehuse, børn og ældre. Vi skal skabe grønne arbejdspladser med massive investeringer i klimahandling. Vi skal hæve dagpengene så ingen tvinges fra hus og hjem når de mister jobbet.

Selvom vi er hver for sig, så er vi ikke alene. Vi står sammen med millioner af lønmodtagere i Europa i kampen for en socialt retfærdig og grøn kriseløsning.  Vi vil ikke acceptere at velfærden, klimaet og lønmodtagerne igen skal betale for krisen.

Sammen er vi stærke!

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere