Nyhed Statskassen tømmes:

Skattely i EU koster Danmark mindst 5 milliarder om året

Danmark mister hvert eneste år 5 milliarder kroner i skatteindtægter til skattely indenfor EU. Helt uacceptabelt, mener Enhedslisten, der kræver en sortlistning af skattely-lande.

Danmark mister hvert år skatteindtægter for milliarder af kroner til virksomheder i EU-skattely som Luxembourg. Men EU-lande er automatisk undtaget fra EU's sortliste over skattely. Det møder kritik fra Enhedslisten.
Tobias Clausen

Mange tænker nok på caribiske øer, når snakken falder på skattely. Men nu viser en undersøgelse at nogle af de værste skattely faktisk ligger i EU.

Et forskerhold har undersøgt, hvor de multinationale selskaber gemmer deres overskud. Og for Danmarks vedkommende er konklusionen klar. Skattely-lande EU som Luxembourg, Holland og Irland er yndede destinationer, når store virksomheder vil gemme penge afvejen for skattemyndighederne.

EU’s regler om den fri bevægelighed for kapital har medvirket til at gøre det nemt for store virksomheder, at flytte deres overskud til andre EU-lande, hvor beskatningen er meget lav eller tæt på nul.

Nikolaj Villumsen, MEP, Enhedslisten

Problemet er så stort, at 90% af de skatteindtægter Danmark mister fordi multinationale selskaber, gemmer deres overskud i skattely, havner i et EU-land. Samlet opgør forskerne at skattely-lande i EU koster Danmark ca. 5 milliarder kroner om året i manglende skattebetalingerne fra virksomheder.

De mange mistede milliarder vækker harme hos Enhedslistens EU-Parlamentariker Nikolaj Villumsen. Han vil have at Danmark går langt hårdere til værks overfor skattely i EU.

– EU’s regler om den fri bevægelighed for kapital har medvirket til at gøre det nemt for store virksomheder, at flytte deres overskud til andre EU-lande, hvor beskatningen er meget lav eller tæt på nul. Det er godt for aktionærerne og spekulanterne, men skidt for fælleskassen og vores velfærd. Vi er nød til at gå meget hårdere til værks og få stoppet de skattehuller en gang for alle, siger Nikolaj Villumsen (EL).

Hjælpepakker kan havne i skattely

Diskussionen om multinationale selskabers manglende skattebetaling er bluset op igen, efter det er kommet frem, at virksomheder i skattely har fået adgang til penge fra corona-hjælpepakkerne. En situtation, som ifølge organisationen Tax Justice Network skriger på handling.

I årevis har Storbritannien, Schweiz, Holland og Luxembourg som en skatteunddragelsens akse givet næring til et ræs mod bunden på selskabsskat

Alex Cobham, Tax Justice Network

– Corona-pandemien har synliggjort de alvorlige omkostninger, der er ved et internationalt skattesystem, der er programmeret til at sætte multinationale selskabers interesser over befolkningens behov, forklarer Alex Cobham, økonom i Tax Justice Network.

– I årevis har Storbritannien, Schweiz, Holland og Luxembourg – som en skatteunddragelsens akse – givet næring til et ræs mod bunden på selskabsskat, og overdraget magt og penge til nogle af de største virksomheder. Det er sket på bekostning af de sygeplejersker og offentlige ansatte, som i øjeblikket sætter deres liv på spil for at passe på os andre, forsætter han.

EU’s sortliste dækker kun 2% af verdens skattely

EU-lande som Danmark, Polen og Frankrig, har forsøgt at forbyde, at virksomheder i skattely kan modtage penge fra hjælpepakkerne. Men kun en meget lille del af de milliarder, som sendes til skattely er omfattet af reglerne.

Det skyldes, at ’skattely’ defineres som de 12 lande, som står på EU’s sortliste over skattely. Landene på listen spiller dog alle en meget begrænset rolle i den skatteunddragelse, der finder sted. Tax Justice Network har opgjort, at kun 2% af de skatteindtægter verdens virksomheder har gemt væk i skattely er gemt i et land på EU’s sortliste. Til gengæld står EU-skattely som fx Luxembourg for 36% af de skatteindtægter verdens virksomheder har gemt i skattely. Men fordi EU-lande per automatik altid er undtaget fra at komme på EU’s sortliste, er ingen af disse lande at finde på listen.

Kræver sortlistning af alle skattely

Det får Enhedslisten til at genfremsætte krav om en mere omfattende dansk sortliste over skattely, som indeholder alle skattely,

– Vi er nød til at tænke nyt, hvis vi skal skattely til livs. Belgien og Frankrig har allerede taget initiativ til at lave nationale sortlister, som går videre end EU’s liste. Det er derfor oplagt, at Danmark gør det samme. Vi skal have en sortliste som indeholder alle skattely – også dem i EU, siger Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten.

EU’s sortliste er hullet som en si. Blandt de 10 værste skattely i verden er kun ét på EU’s liste. Det er jo helt til grin

Nikolaj Villumsen, MEP, Enhedslisten

Han peger på, at EU’s sortliste i dag har alt for store mangler til at være et effektivt værktøj,

– EU’s sortliste er hullet som en si. Ingen af de værste skattely er på EU’s liste. Det er jo helt til grin, og tegner desværre endnu engang et billede af et EU, der reelt ikke ønsker at gøre op med skattely og skatteunddragelse, udtaler han.

Enhedslisten fremsatte tilbage i 2018 et beslutningsforslag i Folketinget om, at lave en udvidet national sortliste over skattely. Dengang kunne det ikke samle flertal, da kun Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og Alternativet støttede forslaget. Partiet vil nu genfremsætte forslaget.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed