Nyhed

Pressefriheden i Hviderusland skal forsvares

Efter måneders protester er situationen i Hviderusland stadig uholdbar. Fredelige demonstranter og journalister mødes stadig med vold og retsforfølgelse. Det bør EU sige fra overfor.

I Hviderusland har det i de sidste måneder haft ekstreme konsekvenser, at være fredelig demonstrant og journalist. Den nordiske venstrefløj sætter nu pressefriheden på dagsordenen i EU-Parlamentet. (Foto: Unsplash)
Tobias Clausen

Siden præsidentvalget i august i år har der i Hviderusland udspillet sig en dybt alvorlig situation, hvor Alexander Lukashenkos styre har vist sig ekstremt voldsparat.

Valghandlingen blev erklæret ugyldigt af observatørerne fra OSCE, da der under valghandlingen blev fundet systematiske brud på menneskerettighederne og fundamentale demokratiske rettigheder.

Voldsparatheden har vist sig ved utallige politiangreb på fredelige demonstranter såvel som overfor journalister fra ind- og udland.

Siden valgdagen 9. august har 333 journalister været tilbageholdt af styret, der er registrerede 504 tilfælde af brud på journalisters almindelige rettigheder og ikke mindst så har 390 journalister været sat for en dommer hvor af 77 er blevet dømt og afsonet fængselsdomme for at have udført deres journalistiske arbejde.

Undertrykkelsen af pressefriheden skal stoppes

Forholdene for journalister i Hviderusland er under al kritik. Derfor har Enhedslistens Nikolaj Villumsen sammen med svenske Malin Björk fra Vänsterpartiet og finske Silvia Modig fra Vasemmistoliitto (Venstreforbundet) stillet en række forslag til støtte for netop pressefriheden.

De nordiske venstrefløjspartier foreslår øget støtte til uafhængige medier, der arbejder i Hviderusland. Samtidig kræver de nordiske medlemmer, at Lukashenkos styre øjeblikkeligt indstiller volden mod journalister og medier i øvrigt.

En konkret sag de nordiske venstrefløjspartier kræver handling omkring er mordet på Ramam Bandarenko. Det vides endnu ikke officielt hvordan Bandarenko døde, men alt tyder på, at han døde som følge af et voldligt overfald udført af styret.

Netop nu er den lægefaglige medarbejder, der behandlede Bandarenko arresteret, for at have talt offentligt om sagen. Hende kraver de nordiske medlemmer af EU-Parlamentet løsladt omgående, og det uden følge repressalier imod hverken hendes familie eller Bandarenkos familie.

De nordiske venstrefløjsforslag vedtaget

EU-Parlamentet vedtog alle 7 forslag stillet af de nordiske venstrefløjsmedlemmer. Det betyder, at EU-Parlamentet entydigt støtter op om pressefriheden i Hviderusland, forlanger løsladelse af fængslede journalister og kræver at volden stoppes.

Derudover støtter EU-Parlamentet, at der i Hviderusland skal afholdes et nyt og frit præsidentvalg – der kan godkendes af internationale valgobservatører – så det hviderussiske folk selv bestemmer, hvem der skal udgøre landets ledelse.

 

De 7 forslag stillet af Enhedslisten, Vänsterpartiet og Venstreforbundet kan læses her.

Den endelige tekst kan læses i sin helhed her.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed