Opinion Debatindlæg

Usikre arbejdsforhold er en trussel mod vores frihed og ligeværd

Nikolaj Villumsen skriver i et indlæg i Arbejderen at hvis vi skal stoppe ulighed og usikre forhold i Europa, så skal vi ikke kun kæmpe for ligestilling i form af løn- åbenhed og bekæmpelse af diskrimination: Vi skal også gøre langt mere for at stoppe usikre arbejdsforhold

Platformsarbejder foran EU-Parlamentet i Bruxelles. (foto: The Left, 2023)
Nikolaj Villumsen (MEP)

I går fejrede vi kvindernes internationale kampdag. Og var der nogensinde tvivl om, at kampen for ligestilling stadig er nødvendig, så kan man bare kigge til Europa-Parlamentet.

Her raser en vrimmel af abortmodstandere og LGBT-fjendske politikere og gør alt hvad de kan for at bestemme over os. Højrefløjens politikere fra alverdens europæiske lande snakker også helt åbent om at de vil fastholde “kvindens traditionelle rolle”. Der er stadig meget at kæmpe for – og imod.

Men hvis vi skal stoppe ulighed og usikre forhold i Europa, så skal vi ikke kun kæmpe for ligestilling i form af løn- åbenhed og bekæmpelse af diskrimination: Vi skal også gøre langt mere for at stoppe usikre arbejdsforhold.

For spørgsmålet om arbejdende kvinder og mænd, der bliver efterladt i EU’s ødemark af usikre jobs, sidder som en stadigt større sten i skoen, når vi snakker europæisk frihed og ligeværd.

Højrefløjens politikere fra alverdens europæiske lande snakker også helt åbent om at de vil fastholde “kvindens traditionelle rolle”. Der er stadig meget at kæmpe for – og imod

Usikre arbejdsforhold er et angreb på barslen og sikkerheden

Hvis du arbejder i den voksende prekære sektor af usikre jobs, har du sandsynligvis hverken ret til pension eller betalt barsel. Det betyder, hvis du for eksempel arbejder deltid via en app, som madbud eller i rengøringsbranchen, så er tilværelsen på lav løn endnu mere usikker. Uden ret til feriepenge, sygepenge og barsel formes et europæisk B-hold, hvor mange er nødt til at arbejde to eller tre jobs for at få tilværelsen til at hænge sammen.

At virksomhederne nægter at betale barsel, rammer særligt kvinder i usikre stillinger. I praksis er der risiko for fyringer og markant større økonomisk usikkerhed, hvis du selv skal betale for tiden med dit barn. Alt for mange kvinder står pludselig med eneansvar for at passe børn mens de knokler til dagen og vejen.

For udenlandske kollegaer er den usikre økonomi også en sikker vej til udnyttelse. De må alt for ofte tage sig til takke med underbetalt arbejde uden sikkerhed, og slide sig igennem heldagsarbejde og andre brutale ‘tilbud’ fra arbejdsgiverne.

At virksomhederne nægter at betale barsel, rammer særligt kvinder i usikre stillinger

Privatisering skader også ligestillingen

I Danmark har vi heldigvis stadig sygesikring og sikkerhedsnet – og vi venstreorienterede kæmper hver dag for bedre vilkår og værdige forhold for almindelige mennesker. Men i mange europæiske lande er sygesikringen helt eller delvist privatiseret.

Det betyder tunge penge op af din egen lomme, når du bliver syg på et prekært arbejde, fordi du pludselig både skal betale for din ferie og din egen hjælp. Skal du passe børn eller står for husarbejdet derhjemme, som mange kvinder desværre stadig er tvunget eller presset til, så vokser byrden sig tilsvarende større.

Mange af de nye firma-giganter skummer fløden på det usikre marked, og står tilbage med store penge i banken. For disse firmaer er kun interesseret i profit frem for at betale for din og dit barns sikkerhed – de ringer kun, når de har brug for dig, og fyrer dig, når de har fået nok.

Mange af de nye firma-giganter skummer fløden på det usikre marked, og står tilbage med store penge i banken

Bekæmp prekære forhold – hver dag!

EU nøler eller modarbejder alt for ofte i stedet for at hjælpe. Men de har et massivt ansvar for det usikre arbejdsmarked, for hvis vi ikke handler i dag, vil problemet bare vokse i morgen: Ifølge EU vil op mod ni procent af EU’s arbejdende befolkning være fanget i ‘gig-økonomien’, hvor usikre arbejdsforhold og manglende rettigheder er bitter hverdagskost.

Platformsdirektivet er ét vigtigt tiltag på EU-niveau, hvor vi kæmper for ordentlige forhold for flere – på trods af benhård modstand fra lobbyisterne, arbejdsgiverne og højrefløjen. Men vejen til ligestilling kræver social tryghed og en udvidelse af retten til barsel, syge- og feriepenge i langt flere sektorer – samt selvfølgelig lønninger, der er til at leve af.

Hvis vi skal sikre ligestilling og ligeværd, så kræver det at virksomhederne tager ansvar for andet og mere end deres fine bestyrelsesmedlemmer og aktionærer. Kampen for ligestilling og værdige liv, både i Europa og i Danmark, er også en kamp for ordentlige arbejdsforhold, og den kamp bør vi kæmpe i fællesskab hver eneste dag.

Kampen for ligestilling og værdige liv, både i Europa og i Danmark, er også en kamp for ordentlige arbejdsforhold, og den kamp bør vi kæmpe i fællesskab hver eneste dag

 

Indlægget er oprindeligt bragt i Arbejderen, og kan også findes der

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed