Opinion

Stop udplyndringen af Vestsahara

Det er en skandale, at EU og den danske regering med åbne øjne har fortsat udplyndringen af Vestsahara, påpeger Enhedslistens Søren Søndergaard og Christian Juhl i et debatindlæg i Politiken.

EU har i årevis - på ulovlig vis - tilranet sig naturressourcer fra det besatte Vestsahara via aftaler med besættelsesmagten Marokko. Det er blevet mødt med fordømmelse og protester. (Foto: Katinka Klinge)
Søren Søndergaard (MF)
Søren Søndergaard (MF)
Avatar
Christian Juhl

EU har på ulovlig vis tilranet sig naturressourcer fra det besatte Vestsahara. Det var konklusionen, da EU-Domstolen tidligere på måneden dømte, at EU’s fiskeri- og handelsaftaler med Marokko strider mod international lov og EU-retten. Dommen er den tredje EU-dom i rækken, der erklærer aftalerne ulovlige, fordi de omfatter Vestsahara, der i 46 år har været besat af Marokko.

Trods dommene har EU-Kommissionen – med støtte fra den danske regering – ufortrødent fortsat handels- og fiskerisamarbejdet med Marokko. Senest i 2018, hvor alle Folketingets partier på nær Alternativet, SF og Enhedslisten støttede, at EU forlængede sin fiskeriaftale med Marokko – selv om det kunne dokumenteres, at over 90 pct. af alt fiskeri med baggrund i fiskeriaftalen foregik i havet ud for Vestsahara.

Det er vitterlig en skandale, at EU og regeringen med åbne øjne har fortsat udplyndringen af Vestsahara. Det må stoppe. Man siger, tredje gang er lykkens gang. Efter den seneste EU-dom må vi håbe, at det også gælder for Vestsahara.

Debatindlæg blev bragt i Politiken d. 14 oktober 2021

Relaterede artikler

Baseret på disse emner: Vestsahara |

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere