Opinion Debatindlæg

Slog kongens mænd Thulani ihjel?

Advokaten og frihedskæmperen Thulani Maseko blev snigmyrdet i sit eget hjem foran familien 21. januar. Nikolaj Villumsen skriver i et indlæg på solidaritet at han ønsker en international undersøgelse af mordet

(foto: the Left, 2023)
Nikolaj Villumsen (MEP)

Klemt inde mellem Sydafrika og Mozambique ligger et land, der har mere end almindeligt ondt i demokratiet. Et land, hvor alene det at kræve demokrati eller prøve at organisere en fagforening, kan få dig smidt i fængsel – eller ligefrem slået ihjel. Landet hedder Eswatini.

Hvis navnet lyder fremmed, er det måske fordi, de fleste stadigt tænker på det som Swaziland. Det var det navn det havde, indtil kongen i 2018 besluttede sig til at ændre det til Eswatini

Den slags kan kongen sagtens gøre, for Eswatini er Afrikas sidste absolutte monarki. Et sted, hvor kongen bestemmer alt, og hvor der kun er den beskyttelse og de retlige garantier, han har lyst til at give – og det vel at mærke kun til dem, han har lyst til at give det til.

Et sted, hvor kongen bestemmer alt, og hvor der kun er den beskyttelse og de retlige garantier, han har lyst til at give

Rettigheder til de udvalgte

At man kun har de rettigheder, Kongen synes man skal have, er noget demokratiforkæmperen Thulani Maseko måtte sande. Som da det at efterspørge demokrati i 2014 sendte ham bag tremmer som samvittighedsfange.

Han kunne dog ikke knækkes eller skræmmes, og da Kong Msvati III i 2018 besluttede sig til at ændre landets navn, gik Maseko til domstolen og udfordrede kongens beslutning. Han fortsatte også med at kæmpe for demokrati og basale rettigheder for befolkningen.

Kampen fortsatte han indtil lørdag den 21. januar i år. Der sad han i sin stue og så TV med sin familie, lige indtil bevæbnede mænd gennem vinduet skød og dræbte ham. Thulani Maseko døde der på gulvet i sin stue, foran en chokeret og skræmt familie. Han blev 52 år.

Thulani Maseko døde der på gulvet i sin stue, foran en chokeret og skræmt familie

Snigmorderne slap væk

Selv om politiet var posteret lige ude foran hans hjem – ikke for at beskytte ham, men for at skræmme ham – slap snigmorderne på mystisk hvis væk. Landets opposition er ikke i tvivl om, at det var Kongen der fik Thulani Maseko slået ihjel.

Kun få timer før hans død havde Kong Msvati III fortalt en forsamling ved paladset, at det var aktivisterne der havde startet volden i Eswatini, at der var ”flere problemer” på vej for aktivisterne, og så sagde han også følgende:

“Folk skal ikke græde og brokke sig over lejesoldater, der slår dem ihjel”.

Dagen var ikke omme førend de ord blev sande for demokratiforkæmperen Thulani Maseko. Så det er ikke verdens mest usandsynlige tanke, at landets enevældige hersker kunne have en finger eller to med i hans død.

Så det er ikke verdens mest usandsynlige tanke, at landets enevældige hersker kunne have en finger eller to med i hans død

Mordet bør undersøges

I EU-Parlamentet diskuterede vi den 15. februar drabet, og hvad der kan gøres. Én af de ting, der må gøres, er uden tvivl, at der skal nedsættes en international undersøgelse, som kan fastslå med sikkerhed, hvem der er ansvarlig for mordet. Og det skal helst ske med deltagelse af blandt andet FN.

Men en undersøgelse er ikke nok, vi må også sende et klart signal til Eswatini og Kong Msvati III: Man skal ikke slås ihjel, fordi man kæmper for demokrati. Vi må sige det klart og tydeligt fra land til land, og gennem internationale fora og organisationer.

Despoter lever bedst, når folk frygter dem og ikke påtaler klart og tydeligt alle de forbrydelser de foretager sig. Derfor bør folk som Thulani Maseko – og de utallige som ham, der findes i Eswatini og resten af verden, heller ikke myrdes i stilhed. Vi må altid råbe op, og vi må altid gentage deres navne, insistere på, at de ikke glemmes.

Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder, sådan indledes FNs menneskerettighedserklæring. Det er på tide, at det også kommer til at gælde indbyggerne i Eswatini.

Men en undersøgelse er ikke nok, vi må også sende et klart signal til Eswatini og Kong Msvati III

Indlægget er oprindeligt bragt på solidaritet.dk, og kan også findes der.

 

Tale om Thulani Maseko i EU-Parlamentet

Den 15. februar talte Nikolaj Villumsen i EU-Parlamentet om Thulani Masekos sag. Talen kan ses her.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed