Opinion Svar på tiltale

Partiet KSČM hører ikke til EU’s progressive venstrefløj

Nikolaj Villumsen svarer i Information på det angreb der er blevet rettet mod Enhedslisten over et af de medlemmer man sidder i gruppe med i EU-Parlamentet

Foto: The Left
Nikolaj Villumsen (MEP)

I Enhedslisten angribes vi her i Information af Christian Vinther for at sidde i gruppe i EU-Parlamentet med tjekkiske KSČM. Store dele af angrebet handler om de mange forkerte handlinger fra KSČMs forgænger, KSČ.

Jeg kan, muligvis til Vinthers store irritation, meddele, at jeg er enig med ham i kritikken af KSČMs forgænger. Det, han beskriver, er moralsk forkerte handlinger og burde aldrig have fundet sted. Hvad, Vinther bekvemt udelader at skrive, er dog, at hverken jeg eller Enhedslisten har forsvaret KSČMs EU-politiker eller partiets historiske rødder. Tværtimod er Enhedslisten skabt som et aktivt opgør med tidligere kommunistiske regimers overtrædelser af menneskerettighederne, som mange stiftende medlemmer af Enhedslisten havde ledt an i at kritisere.

Derfor har jeg absolut heller ingen problemer med klart at sige, at Tjekkiske KSČM, efter min bedste overbevisning, ikke hører hjemme samme med progressive, venstreorienterede kræfter. Den triste sandhed er, at KSČM gang på gang har stemt mere med de borgerlige partier i EU-Parlamentet, end med Venstrefløjen. Selv har jeg oplevet at deres EU-Parlamentariker har stemt imod de klare arbejdsmiljøforbedringer, jeg har forhandlet hjem på vegne af EU-Parlamentet og til gavn for millioner af lønmodtagere i hele EU. Den slags er udslag af en højreorienteret tilgang, ikke en venstreorienteret.

Heldigvis er det da heller ikke sådan, at Enhedslisten går til valg på at arbejde sammen med KSČM. Faktisk tværtimod, for vi mener ikke, de hører hjemme i Venstrefløjsgruppen. I Enhedslisten går vi til valg sammen med de progressive, rød-grønne kræfter i Now the People-platformen. En platform med partier fra både Venstrefløjsgruppen og den Grønne gruppe i EU-Parlamentet. Her er vores tjekkiske venner i øvrigt det progressive Budnoucnost parti, der stiller op imod det reaktionære KSČM.

Alt dette kunne forfatteren let have orienteret sig om, og nuanceret sit indlæg med – men jeg har på fornemmelsen at formålet mere var et finde noget at angribe Enhedslisten for, end at forholde sig til den faktiske virkelighed.

Med andre ord kan både Vinther og resten af Informations læsere trygt sætte et rød-grønt kryds ved Enhedslisten den 9. juni.

 

Indlægget er oprindeligt bragt i Information – og kan findes der, via dette link.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed