Opinion Debatindlæg

Både klima og erhverv betaler, når højrefløjen løber fra EU-aftaler

Når højrefløjen i EU-Parlamentet prøver at undergrave de aftaler om klima de selv er med til at indgå, skader de både klimaet og den innovative del af erhvervslivet, skriver Nikolaj Villumsen i et indlæg i Altinget.

Foto: the Left Group
Nikolaj Villumsen (MEP)

Der var glæde og optimisme da EU-Parlamentets Miljøudvalg den 1. marts nåede til enighed om udfasning af klimaskadelige F-gasser. Som Venstrefløjgruppens forhandler på emnet kaldte jeg det en vigtig klimasejr, og der var da også virkeligt noget at fejre.

Fluorholdige drivhusgasser, eller F-gasser som de mest blot kaldes, er, op til 25.000 gange mere klimaskadelige end CO2. Det betyder at selv relativt små mængder af gasserne bidrager til globalopvarmning. F-gasser udgør således i dag omkring 2.5 % af EU’s samlede udledning af drivhusgasser, eller mere end hvad flere lande står for. Der er god grund til at Danmark længe har haft en hård politik mod F-gasser.

Men tilbage til glæden og optimismen. Årsagen til at vi var mange der fejrede aftalen i Miljøudvalget var, at det lykkedes at skabe opbakning til en langt mere ambitiøs indsats end den EU-Kommissionen havde lagt op til. Helt centralt i forhandlingerne har stået listen over hvornår forbud mod salg af produkter med meget klimaskadelige F-gasser træder i kraft. Den et afgørende i at rykke markedet i en grønnere retning, fordi erhvervslivet ikke udvikler produkter, som de ved få år senere vil være forbudte. Derfor har det klart at annoncere en total udfasning, også en klar effekt.

Det er blandt andet på det punkt at vi i Enhedslisten, sammen med de andre dele af den rød-grønne blok fik sikret konkret fremskridt. For hvor EU-Kommissionen kun har foreslået at udfase de mest klimaskadelige F-gasser, men stadig tillade F-gasser med lidt mindre klimabelastning – stoffer der ovenikøbet stadig kan indeholde evighedskemikalierne PFAS -, lykkedes det at skabe enighed om at udfase alle F-gasser over de kommende år i næsten alle sektorer. Grunden til at jeg siger næsten alle er, at de stadigt kan tillades steder hvor der ikke findes alternativer – som eksempelvis i medicininhalatorer.

Det er blandt andet på det punkt at vi i Enhedslisten, sammen med de andre dele af den rød-grønne blok fik sikret konkret fremskridt.

Miljøudvalget bakkede som sagt overvældende op om forslaget. Der var 64 stemmer for, 7 der undlod og blot 8 stemmer imod. Det vil sige at den endelige aftale indeholdt støtte fra store dele af højrefløjen.

Nu ser det dog ud til at Højrefløjen i EU-Parlamentet er ved at løbe fra den aftale, de selv har været med til at indgå. Efter en intens lobbyindsats fra den del af industrien der ikke tror på forandringer, prøver de nemlig at skabe opbakning til, sammen med det yderste højre, at udvande EU-Parlamentets position i allersidste øjeblik.

Det er, desværre, ikke første gang vi ser højrefløjen løbe fra deres egne aftaler og i sidste øjeblik svække klimaindsatsen. Det skete for eksempel også sidste sommer, da højrefløjen fik held til at udvande kvotehandelssystemet i EU.

Nu ser det dog ud til at Højrefløjen i EU-Parlamentet er ved at løbe fra den aftale, de selv har været med til at indgå

Den slags udvanding er ikke uden konsekvenser. Helt åbenlyst er der betydningen ved en svækket klimaindsats, noget vi alle i sidste ende kommer til at betale regningen for. Men i tillæg hertil kommer EU-Parlamentets borgerlige og deres venner også til potentielt set at skade en stor del af erhvervslivet: Den del der er mest innovativ og som rykker hurtigst med at udvikle nye løsninger på problemerne. For når det gælder et forbud mod F-gasser er det sådan, at der mange steder allerede findes løsninger der lever op til det, vi har stillet forslag om i Miljøudvalget. Det gælder hvad enten man taler køleskabe eller varmepumper eller noget helt tredje: de løsninger der bruger naturlige gasser og som ikke skader klimaet er her allerede! Derfor er det også ekstra – undskyld mig udtrykket, men her det passende – hul i hovedet i stedet at ville vedtage lovgivning der tilgodeser dem, der ikke har udviklet sig og som insisterer på at bruge forældet teknologi.

Hvis EU skal være en grøn supermagt, som vi jo så ofte hører både politikere og industri tale om, hvorfor faen laver vi så ikke lovgivning der tilskynder innovation og sætter målsætningerne efter hvad der er muligt – i stedet for at tilgodese forældet teknologi der samtidigt skader klimaet?

Jeg håber virkeligt at EU-Parlamentets højrefløj vil mislykkes med deres forsøg på at undergrave en ambitiøs F-gas lovgivning for EU – og jeg håber den innovative del af erhvervslivet vil være med til at råbe højrefløjen op, før end det bliver for sent.

hvorfor faen laver vi så ikke lovgivning der tilskynder innovation og sætter målsætningerne efter hvad der er muligt – i stedet for at tilgodese forældet teknologi der samtidigt skader klimaet?

 

Indlægget er oprindeligt bragt i altinget, og kan også findes der.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed