Opinion Debatindlæg

Klimakrisen kræver mere end EU’s fantasimilliarder

Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, og Medlem af Enhedslistens Forretningsudvalg, Frederikke Hellemann, skriver i et fælles indlæg i Klimamonitor hvordan EU har overvurderet sin egen klimaindsats med mere end 500 milliarder.

Frederikke Hellemann og Nikolaj Villumsen foran EU-Parlamentet. (foto: The Left, 2023)
Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)
Avatar
Frederikke Hellemann

EU overvurderer ofte sin egen klimaindsats, det er næppe nogen hemmelighed.

Læser man EU-Kommissionens pressemeddelelser om klimapolitik er de fyldt med flotte ord og dygtigt spin. Klimakrisen tages alvorligt og håndteres så godt som kan forventes, er den følelse man let kan sidde tilbage med efter at have hørt EU-toppens forsikringer og fine taler. Det kan jo godt give én en god fornemmelse i verden, og måske føre til at man tager det lidt mere roligt med at vedtage kommende tiltag. For vi gør det jo så godt, gør vi ikke?

MEN, kigger man tingene blot lidt efter i sømmene bliver det hurtigt klart, at der bag den pæne, grønne, facade ofte gemmer sig noget vi kan kalde for en overvurdering af egen indsats

MEN, kigger man tingene blot lidt efter i sømmene bliver det hurtigt klart, at der bag den pæne, grønne, facade ofte gemmer sig noget vi kan kalde for en overvurdering af egen indsats. Følger man analyser fra diverse eksperter og miljøorganisationer får man hurtigt et andet billede af EU’s reelle indsats. Pæne ord er, alt for ofte, blot ord uden substans. Eksisterende normer og regler genindpakkes og genfremsættes, under stor fanfare, men risikerer i realiteten at ende som green washing af eksisterende EU-lov. Det er som om det er vigtigere at det ser ud som om man gør noget, end at tiltagene rent faktisk virker.

Det er et billede der desværre bliver bekræftiget hvis man læser den særlige beretning fra EU’s revisionsret, om bedre måling af de resultater, der opnås ved EU-budgettet. Her anslås det nemlig at EU har overvurderet effekten af sin egen klimaindsats noget så eftertragteligt. I perioden fra 2014-2020, den senest afsluttede 7-årsbudgetramme, som er den periode rapporten ser på, er det helt vildt. Mere end 530 milliarder kroner mener revisionsretten at EU har skudt over målet når det gælder sin egen indsats. EU-Kommissionen har med andre ord fremstillet det som om man har brugte mere end en halv billion kroner mere fra EU-budgettet på klimaområdet, end hvad der rent faktisk er tilfældet. Det er ikke just småpenge.

Mere end 530 milliarder kroner mener revisionsretten at EU har skudt over målet når det gælder sin egen indsats

Sagen er, at det drejer sig om mere end en ”simpel” regnefejl i milliardklassen. Det er langt mere alvorligt, for det betyder at vi politisk set kan leve videre med illusionen om hvor meget vi gør ved tingene, men at realiteten er en helt anden. Det er altid farligt at lukke øjnene for realiteterne, men endnu mere når det er noget så fundamentalt som klimaet.

I sidste ende er det i ingens interesse at vi accepterer, at EU fortsætter med at overvurdere effekten af medlemslandenes klimaindsatser med så grotesks store beløb.Det er derimod skadende for både den offentlige debat og udviklingen af politik. Klimakrisen har behov for reel handling, ikke for fantasimilliarder og tomme ord.

Som eftertanke kan man jo overveje vide hvor meget mere klimavenlig energi vi kunne have fået sat gang i, hvis der rent faktisk var blevet brugt de ekstra 530 milliarder?

Som eftertanke kan man jo overveje vide hvor meget mere klimavenlig energi vi kunne have fået sat gang i, hvis der rent faktisk var blevet brugt de ekstra 530 milliarder?

 

Indlægget er oprindeligt bragt i Klimamonitor, og kan også findes der.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere