Opinion EU-Mindsteløn

Hvorfor nøler Hummelgaard med at sende mindstelønsdirektiv til EU-Domstolen?

I et debatindlæg på Altinget spørger Medlem af Folketinget og Erhvervsordfører for Enhedslisten, Victoria Velasquez, hvorfor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bliver ved med at tøve i sagen om EU's kontroversielle mindstelønsdirektiv.

Denne post er opdateret med svaret fra ministeren.

Victoria Velasquez
Victoria Velasquez

Hvorfor tøver ministeren stadigt? Det er et mere og mere udbredt spørgsmål for alle os, der beskæftiger os med EU’s kontroversielle mindstelønsdirektiv.

I Enhedslisten har vi længe påpeget, at det næste skridt i kampen, bør være at anlægge en sag ved EU-domstolen. Også fagbevægelsen har meldt klart ud, at det er det, det der må til. På trods af det, og til manges forundring, har socialdemokraterne og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard dog formået at være bemærkelsesværdigt stille på punktet. Et punkt de ellers tidligere har talt højt om.

Nu har en af de socialdemokratiske EU-Parlamentarikere så endeligt meldt sig i koret af alle os, der kalder på handling og planlægning. Men desværre er ministeren stadigt tavs.

Der er ellers grund nok til at handle, for direktivet er i strid med traktaterne og, sandsynligvis, endda vedtaget via en forkert procedure – begge dele noget, der hver for sig kunne føre til, at EU-domstolen er nødt til at underkende direktivet. Sammenlagt giver de en endnu bedre sag.

Der er ellers grund nok til at handle, for direktivet er i strid med traktaterne og, sandsynligvis, endda vedtaget via en forkert procedure

Alle os der mener der bør handles har derfor efterspurgt en reaktion fra ministeren på denne strategi, men vi mødes igen og igen med tøven og nøl. Det er svært at forstå.

Er det mon fordi man er bange for at bruge politiske kapital på noget, der kan tabes? I så fald må det bare siges, at hvis ikke det er når hele vores arbejdsmarkedsmodel er på spil, at politisk kapital skal bruges, hvornår er det så?

hvis ikke det er når hele vores arbejdsmarkedsmodel er på spil, at politisk kapital skal bruges, hvornår er det så?

Vi har også påpeget, at det ikke er en sag, man kan blive med at udskyde, for tidsrammen for en retssag er meget stramt. En sag af denne type skal anlægges inden for to måneder fra direktivet offentliggøres i EU-tidende, hvilket vil sige inden årets udløb. Med så lidt tid, burde det være klart, at tiden hurtigt er ved at løbe ud.

Hvis det ikke er nok motivation, er der endnu en grund til at ministeren bør handle nu: Det bør ske, før end der er risiko for at en borgerlig regering kommer til, for vi ved jo alle, at chancen for at de borgerlige vil tage ordentligt hånd om lønmodtagernes interesser er, for nu at sige det mildt, stærkt begrænset.

det bør ske, før end der er risiko for at en borgerlig regering kommer til, for vi ved jo alle, at chancen for at de borgerlige vil tage ordentligt hånd om lønmodtagernes interesser er, for nu at sige det mildt, stærkt begrænset.

Det er derfor underligt at ministeren forbliver så tavs, både når det gælder hvorvidt Danmark vil anlægge den nødvendige retssag – og også om vi eventuelt vil gøre det sammen med Sverige, der står i samme situation.

Jeg kan ikke lade være med at spørge, hvorfor ministeren stadigt tøver?

Jeg kan ikke lade være med at spørge, hvorfor ministeren stadigt tøver?

Indlægget er bragt på altinget, 21. september og kan også findes her.

 

Læs svaret fra ministeren

Onsdag den 28 september svarede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på dette indlæg, det skete i altinget – og kan læses her: Peter Hummelgaard advarer: Drop de hurtige konklusioner om EU-mindsteløn.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere