Mange åndede lettet op efter EU-parlamentsvalget. Så meget gik den ekstreme højrefløj ikke frem – og tilsyneladende bevarede den såkaldte ”midte” sit flertal. Kendsgerningen er imidlertid, at valget var udtryk for en markant højredrejning. Mandaterne gik i stort omfang fra Renew og den grønne gruppe til de Konservative og partierne til højre for dem. Ganske vist gik Left-gruppen frem, men det var i meget mindre målestok.
Alt tyder på, at denne højredrejning i parlamentet, som modsvares af en tilsvarende højredrejning i EU-Kommissionen vil kunne få alvorlige følger for lønarbejdere, velfærd, klima, miljø og dyrevelfærd.
Det grundlag Von der Leyen blev valgt på understreger meget godt dette forhold. Her var der to altafgørende prioriteringer: Konkurrenceevne og oprustning. Alle andre indsatser bliver vurderet på, om de kan understøtte de to hovedprioriteringer. Man kan selvfølgelig håbe på, at De Grønne, som belønning for at sikre Von der Leyens genvalg, får mulighed for at få indflydelse på dele af denne politik. Gør de det, får man formentlig brug for Left-gruppens stemmer for at få flertal og de stemmer leverer vi selvfølgelig, hvis forslagene peger i den rigtige retning og vi får medindflydelse. Det skal der ikke være tvivl om.
Desværre tyder meget på, at udviklingen kommer til at gå i en helt anden retning. Når man snakker om forbedret konkurrenceevne, snakker man meget mere om at afskaffe regulering og regler end om grøn omstilling. Der er naturligvis ikke noget galt i at afskaffe unødvendigt bureaukrati og regulering – og det er der mange eksempler på i EU, men det mest sandsynlige er, at der kommer angreb på regulering og regler, som beskytter klima, miljø og lønarbejderrettigheder.
Fremadrettet frygter jeg, at dette vil betyde, at en ny kemikalielovgivning vil fokusere meget mere på at forenkle reglerne for at gøre det nemmere for virksomhederne end på at få forbudt og udfaset farlige og hormonforstyrrende stoffer som f.eks. PFAS. Det er i hvert fald det, von der Leyen taler om.
Tilsvarende vil det også gøre det sværere at komme igennem med ændringer i udbudsdirektivet, som kan sikre, at firmaer, som ikke overholder elementære arbejdstagerrettigheder eller anbringer overskud i skattely, kan udelukkes fra offentlige udbud. Ændringer som vil kunne stille lønarbejdere og fagforeninger bedre, men også sikre lige konkurrence og gøre det nemmere at bekæmpe økonomisk kriminalitet.
Som et led i at forbedre konkurrenceevnen skal det indre marked gøres mere effektivt. Det lyder uskyldigt, men dækker over, at det skal være sværere/umuligt for de enkelte medlemslande at indføre regler, som giver en bedre beskyttelse af lønarbejdere, sundhed, miljø, natur og dyrevelfærd, end EUs fælles regler giver. Altså mindre politisk frihed til medlemslandene og dårligere beskyttelse på disse områder i en lang række lande – også i Danmark. Hermed vil man også effektivt lukke ned for muligheden for, at enkelte lande kan gå i spidsen på disse områder, hvilket også vil gøre det sværere at komme igennem med generelle forbedringer på EU-plan
Oveni dette har man planer om at skærpe presset på EU-medlemslandene for at få dem til at gennemføre ”de nødvendige økonomiske reformer”, så man kan overholde de rammer for staternes økonomi, som EU har vedtaget. I praksis betyder det, at landene skal presses til at gennemføre omfattende besparelser på velfærden.
Selv om det ser sort ud, går jeg ind i arbejdet for at opnå resultater. Der skal skrues op for den grønne omstilling ikke ned. Vi skal have forbudt farlige stoffer. Vi skal have regler for offentlige udbud, som kan bruges til at bekæmpe social dumping og økonomisk kriminalitet.
I det arbejde bliver det helt nødvendigt at satse på fagbevægelsens og andre NGOers støtte og opbakning. Vi har i denne politiske situation ekstremt stort behov for folkelig aktivitet og engagement.
Vi har også brug for et tæt samarbejde mellem de kræfter i EU-parlamentet og i det danske folketing, som er enige med os i, at det er vigtigt at opnå resultater på disse områder. Det ser jeg frem til.
Indlægget er oprindeligt bragt på Europabloggen – og kan findes der, via dette link.