Opinion Afgørelsens time er kommet:

Handler om liv eller død for europæiske arbejdere

Det undrer mig, at asbest ikke bliver taget mere seriøst blandt politikere i Danmark eller i EU, skriver EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen (EL).

Foto: GUE/NGL
Nikolaj Villumsen (MEP)

På tirsdag skal EU-parlamentet stemme om en ny ambitiøs asbeststrategi, som jeg er chefforhandler for.

Strategien skal sikre kortlægning og fjernelse af al asbest i Europa. Det kan blive et historisk vendepunkt for europæiske arbejdere og andre som lever, bor og arbejder i nærheden af asbestforureninger. Afstemningen kommer helt konkret til at handle om liv eller død.

For i det næste årti skal millioner af bygninger åbnes op og klimarenoveres, som en del af den grønne omstilling af Europa. Hvis vi ikke sikrer det sker forsvarligt, vil tusindvis af håndværkere risikere at dø af asbestrelaterede sygdomme.

Weiss på vildfarelse 

Konservative Pernille Weiss har i den forbindelse udtalt, at hun er imod en lavere grænseværdi, fordi hun frygter, at virksomheder vil flytte ud af Europa. Men det er jo ærligt talt noget vås.

For bygningerne, hvor asbesten gemmer sig, kan jo ikke flyttes. De står i Europa og skal klimarenoveres i Europa.

Jeg håber inderligt, at Pernille Weiss vil indstille den borgerlige automatpilot bare et øjeblik. For afstemningen på tirsdag handler ikke om virksomhederne, men om vi vil passe på håndværkere, naboerne, beboerne og brugerne af asbestforurenede bygning eller ej.

Om vi vil tage asbest lige så alvorligt, som det er farligt og sikre danske og europæiske bygningsarbejdere mod at dø af at gå på arbejde.

Tag nu asbest alvorligt!

Det kan til stadighed undre mig, at asbest ikke bliver taget mere seriøst blandt politikere i Danmark eller i EU.

Tidligere tiders storforbrug af asbest og den elendige beskyttelse af håndværkere, der eksisterer i dag, betyder, at 90.000 europæere årligt dør af asbestrelateret kræft.

Alene i Danmark dør årligt omkring 300 af asbest-relaterede sygdomme. Det er nogens far og nogens bedste veninde, som betaler den højeste pris, blot fordi de passer deres arbejde.

Og antallet vil desværre kun stige, når den store klimarenoveringsbølge i EU for alvor går i gang.

Dem kan vi beskytte mod sygdom og død, hvis Pernille Weiss og resten af EU-parlamentet for en stund kan begrave den politiske stridsøkse, og vi kan samles os om at sikre, at ingen ender som Laurits og hans tømrersjak i København, der blev udsat for asbest, fordi en byggeleder snød dem.

Det er desværre blot en af mange forfærdelige historier, som vi nu har chancen for at sætte en stopper for.

Danske parlamentarikere må stå sammen om asbestbeskyttelse

Det er helt afgørende, at EU-parlamentet med asbeststrategien sender et klart og entydigt signal til EU-Kommissionen.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen lovede før hun blev valgt af EU-parlamentarikerne, at hun ville forpligte sin kommende EU-kommission på at fremlægge den lovgivning, som EU-parlamentets flertal beder om. Efter afstemningen tirsdag skal der leveres på valgløftet.

Menneskers liv kan ikke gøres til et spørgsmål om højre- eller venstrefløj.

Vi bør alle have en interesse i at forhindre, at håndværkere dør af at gå på arbejde. Og vi bør alle have som mål, at den grønne omstilling af Europa skal gå hånd i hånd med et sikkert og trygt arbejdsmiljø. Det kan EU-parlamentet tage et historisk vigtigt skridt imod på tirsdag.

Derfor vil jeg også inderligt opfordre Pernille Weiss og mine andre danske kolleger i EU-parlamentet til at lytte til den danske og europæiske fagbevægelses klare ønske og stemme for strategien om at gøre asbest til fortid i Europa.

 

Indlægget er bragt i a4arbejdsmiljoe.dk d. 18. oktober 2021

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed