Opinion Debatindlæg

EU’s regler skal være en bund

EU-ordfører Søren Søndergaard skriver i et debatindlæg hvordan EU-regler kan føre til at der til tillades 10 gange mere bly i PVC plast, end de dansker regler ellers foreskriver.

(Foto: GUE/NGL)
Søren Søndergaard (MF)

Bly er både sundhedsskadeligt og kræftfremkaldende.

Desværre findes det mange steder omkring os. Blandt andet i plastmaterialet PVC, der bruges i kreditkort, vinylgulve og medicinsk udstyr. Derfor har vi i Danmark stramme regler for mængden af bly i PVC.

Men de bliver svækket nu.

EU har vedtaget en grænse for mængden af bly i PVC på 0,1 procent. Det kan lyde lavt, men er faktisk ti gange højere end Danmarks hidtidige grænse på 0,01 procent.

Forringelsen af de danske regler sker, fordi EU’s regler for kemikalier er maksimum-regler. Det betyder, at lande ikke må stramme deres regler yderligere. Der er oplagt at samarbejde om beskyttelse mod farlig kemi, men reglerne bør være en bund, ikke et loft. Så kunne vi gå foran og undgå at forringe vores regler med en faktor 10.

Der er desværre mange eksempler på, at EU’s totalharmonisering fører til forringet forbrugerbeskyttelse og miljøregulering. Hensynet til menneskers sundhed bør stå over hensynet til EU’s indre marked. Desværre er denne sag endnu et eksempel på det modsatte.

 

Indlægget er oprindeligt bragt i Roskilde Dagblad den 11. januar 2023.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed