Opinion Arbejdsmarked

EU skal stå på lønmodtagernes side, det gør Enhedslisten

Spidskandidat Per Clausen skriver i Avisen Danmark om, hvordan han til tage kampen for et bedre arbejdsmarked med til EU.

Per Clausen er valgt som Enhedslistens spidskandidat til EU-Parlamentsvalget d. 9 juni.
Enhedslisten Efternavn

I hele Europa knokler helt almindelige mennesker hver eneste dag i hårde og slidsomme job. På byggepladserne med at bygge fremtidens byggerier, på lageret med at pakke vores varer, ved kassen i det lokale supermarked med at betjene os, når vi handler ind.

Men desværre oplever alt for mange af dem dårligt arbejdsmiljø og dårlige arbejdsvilkår. Jobbene er opslidende, chefen er voldsom, arbejdsdagene er lange og lønnen meget beskeden. Det er ikke en overdrivelse. Det er virkeligheden for en lang række stolte mennesker, som står op hver dag og går på arbejde i Danmark og resten af Europa.

Det er en mærkesag for Enhedslisten at kæmpe for bedre arbejdsliv for helt almindelige mennesker ved dette EU-valg. I Danmark har vi fagforeningerne og de faglige fællesskaber på arbejdspladserne til at beskytte almindelige mennesker, der går på arbejde og sikre fair og rimelige løn og arbejdsvilkår.

Det er en mærkesag for Enhedslisten at kæmpe for bedre arbejdsliv for helt almindelige mennesker ved dette EU-valg

Og fagforeningerne er heldigvis stadig stærke i Danmark. De har indflydelsen til at beskytte mange mennesker på arbejdsmarkedet. Men når det kommer til resten af Europa, så er det en anden snak.

Et fagforeningsmedlemsskab en sjældenhed i mange lande, når man kommer lidt udenfor Norge, Sverige og Danmark. Og hvorfor er det så vigtigt?

Jo, fordi dårlige arbejdsforhold og lav løn – modsat rigdom – har en tendens til at sprede sig. De værste unoder, som chefer i Europa finder på bliver hver dag importeret til Danmark af de mest grådige og kyniske arbejdsgivere, hvis vi ikke rydder op og sætter foden ned i fællesskab. De dårlige idéer spreder sig simpelthen.

Vinderne er de grådige arbejdsgivere, som bruger de dårlige arbejdsforhold og lønninger til at skumme fløden, i toppen af Danmark og EU. De mangler intet, men presser løn og arbejdsforhold i bund, nægter at tegne overenskomst og følge fællesskabets regler. Taberne er helt almindelige arbejdere, som knokler og skaber værdierne i samfundet, men som bliver trykket helt i bund, hvis vi tillader det.

Arbejderkampen er ikke død. Den er mere nødvendig end nogensinde. Nu vil jeg tage den med til EU, så vi kan beskytte lønmodtagerne imod social dumping og elendige løn og arbejdsforhold.

Det første, vi skal gøre, er at ændre EU’s udbudsdirektiv

Det første, vi skal gøre, er at ændre EU’s udbudsdirektiv. Det lyder måske ekstremt nørdet og langhåret, men det er enormt vigtigt. For hvert år bruger vi milliarder af offentlige kroner på offentlige udbud. Både i Danmark og EU. De penge skal vi naturligvis ikke kaste efter virksomheder, som nægter at tegne overenskomst og tage socialt ansvar for at uddanne lærlinge.

Vi skal ikke belønne grådige og asociale arbejdsgivere med penge direkte fra fælleskassen – hverken i Danmark eller EU. Tværtimod skal vi bruge vores fælles penge fra fælleskassen på at understøtte de virksomheder, som tager socialt ansvar, spiller efter de fælles spilleregler og tegner overenskomst.

Så vi kan stoppe social dumping og komme ulige og usle arbejdsvilkår til livs i Danmark og hele Europa. På den måde vil jeg føre arbejderkamp i Europa og stå på lønmodtagernes side.

Indlægget er oprindeligt bragt i Avisen Danmark, og kan findes der via dette link.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed