Opinion

EU skal prioritere menneskeliv over medicinalindustrien

Det er beskæmmende at se EU prioritere profithensyn for medicinalindustrien over menneskeliv i kampen imod corona i verdens fattigste lande. Næste møde i Geneve kan blive sidste chance for at handle, skriver MF Søren Søndergaard og Morten Nielsen fra Global Aktion i et indlæg i mediet Solidaritet.

Mindre end 2 procent af befolkningen i Afrikas fattigste lande er blevet vaccineret for corona. Det skyldes mangel på vacciner. Alligevel blokerer EU for at flere lande kan producere vaccinen. (Foto: Marco Verch)
Søren Søndergaard (MF)
Søren Søndergaard (MF)
Avatar
Morten Nielsen

Med over 75 procent af den danske befolkning vaccineret mod corona-virusen og alle restriktioner ophævet, kunne man måske få den opfattelse, at coronakrisen er slut. Men det er desværre ikke tilfældet, især hvis man kigger ud i verden.

I de fattigste dele af verden er der forsat desperat brug for vacciner. Kun en forsvindende lille del af den samlede produktion af corona-vacciner er således  nået udviklingslandene. Blandt Afrikas fattigste lande er mindre end 2 procent af befolkningen blevet vaccineret. Samtidig er antallet af dødsfald som konsekvens af corona nu nået over 5 millioner mennesker på verdensplan.

Manglen på udbredelse af vacciner til udviklingslandene har ikke bare store menneskelige konsekvenser, det risikerer også at ramme os selv, fordi virussen kan muterer, blive resistent og sprede sig på ny i en endnu farligere udgave.

Men hvorfor er det næsten to år inde i en global pandemi endnu ikke lykkedes, at sikre vacciner nok til at vaccinere nogle af de mest udsatte mennesker i verden?

Stop for vaccinemonopol

Svaret skal findes i EU, som blokerer for en udvidelsen af den globale vaccineproduktion. Med internationale patentregler i hånden har multinationale medicinalgiganter i dag sikret sig eneret på produktionen af vaccinen. Det betyder, at medicinalgiganterne kan styre udbuddet og dermed skrue vaccinepriserne og profitten i vejret. Taberne er blevet de lande i verden, som ikke har råd til at byde ind i den globale kamp om vaccinerne.

Løsningen ligger ellers lige for. Den globale produktion af vacciner skal øges. Sydafrika og Indien har allerede i verdenshandelsorganisationen WTO fremlagt forslag om at suspendere patentrettighederne midlertidigt. Det vil gøre det muligt at producere corona-vaccinerne på fabrikker over hele verden. Det globale udbud kan dermed øges, og prisen kan sænkes. Tusindvis, måske millioner af menneskeliv vil kunne reddes, og en ny smittespredning kan undgås.

EU blokerer for løsning

Det er derfor også både uforståeligt og beskæmmende, at EU-Kommissionen – på vegne af Danmark og de øvrige EU-lande – i WTO har valgt at nedlægge veto og blokere for en suspendering af vaccinepatenterne.

Senest forsøgte de afrikanske lande på et møde mellem EU og den Afrikanske Union i Rwanda i slutningen af oktober at få EU til at skifte holdning, og bakke op om en midlertidig suspendering af patenterne. Men uden held. For EU’s repræsentanter vejede aktionærerne i den europæiske medicinalindustri tilsyneladende tungere end muligheden for at redde menneskeliv.

Som del af den rigeste del af verden har EU en selvskrevet forpligtigelse til at bakke op om indsatsen mod corona i Det globale Syd. Det indebærer, at udviklingslandene skal have lov til at selv at producere vacciner. Relativt små donationer af vacciner fra de rigeste lande er ikke tilstrækkeligt, hvis vi skal problemet til livs.

Forslaget om en midlertidig suspendering af patentrettighederne har allerede fået opbakning fra over 100 lande, heriblandt store spillere som Frankrig og USA. Senest har Australien også meldt sig på banen. Det er pinligt og usolidarisk, at EU i den kamp har valgt at stå på medicinalgiganternes side.

Næste møde i WTO finder sted den 30. november i Geneve. Det bliver måske sidste chance for at sikre opbakning til forslaget om en midlertidig suspendering af patenterne. Det er derfor afgørende, at EU kommer på banen inden da. Hensynet til profitten hos den europæiske medicinalindustri må aldrig prioriteres over hensynet til menneskeliv.Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere