Opinion Nikolaj Villumsen:

Et nyt eu­ro­pæ­isk fler­tal skal stop­pe virk­som­he­der der shop­per ef­ter la­ve­ste sel­skabs­skat

Foto: Marten Bjork (Unsplash)
Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)

Når Den Grønne Studenterbevægelse hver torsdag morgen står klar foran Christiansborg for at minde os om, at klimaet kræver handling nu, får jeg et sug i maven. Og når skoleelever verden over strejker sammen med Greta Thunberg for at få os til at lytte, giver det mig håb. Den kamp vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at bære ind i EU-Parlamentet.

Derfor gør det mig glad, når politikere i disse dage står i kø for at love at redde klimaet. Men jeg står også tilbage med en bekymring for, om handling vil følge de fine ord. De gode intentioners tid er forbi.

På forkert klimakurs

Med EU’s nuværende klimakurs vil de børn, der render rundt på legepladsen i dag, nemlig vokse op til en usikker fremtid. Store oversvømmelser, tørke og millioner af klimaflygtninge. Derfor skal vi hæve EU’s klimaambitioner.

Alle skattelylande skal sortlistes – også dem i EU

Sammen med den europæiske venstrefløj har vi i Enhedslisten fremlagt en europæisk klimaplan. Vi vil vedtage en bindende klimalov, så kloden kommer i første række i stedet for hensynet til store virksomheder. Vi vil hæve EU’s reduktionsmål markant, så EU er CO2-neutralt senest i 2040. Vi vil skabe et alternativ til flyrejserne med en europæisk togfond, så vi kan rejse nemt, billigt og grønt med lyn- og nattog på tværs af Europa. Vi vil omlægge EU’s landbrugsstøtte, så den i stedet fremmer økologi, natur og biodiversitet. Sammen med den europæiske venstrefløj har vi foreslået en stor grøn investeringsplan, at EU skal betale sin del af den globale klimaregning, at stoppe for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2025 og udfasning af EU-støtte til olie, gas og kul.

Gør skattely til fortid

Hvert år bliver landene i EU snydt for 7500 mia. kr. på grund af skattesvindel. Det får mange til at føle sig til grin. Det er et svigt af vores fællesskab, når banker og store virksomheder gemmer milliarder i skattely. Penge vi kunne have brugt på sygehuse, skoler og en ambitiøs grøn omstilling.

Vi skal sætte skattelyene under massivt pres. Alle skattelylande skal sortlistes – også dem i EU. EU’s udbudsregler skal ændres, så det offentlige udelukke virksomheder, der ikke bidrager til fællesskabet, når der købes ind.

Vi skal indføre en fælles bund under selskabsskatten, så skattespekulanterne ikke kan shoppe rundt i Europa efter den laveste skat. Det vil både være solidarisk og fornuftigt. Det kan ikke passe, at vi igen og igen skal læse historier, hvor selskaber som Q8 i årtier betaler 0 kr. i selskabsskat.

Bekæmp social dumping

Jeg vil være repræsentant for de danske lønmodtagere, som oplever, at deres østeuropæiske kollegaer bliver groft udnyttet og underbetalt. De lønmodtagere, som spørger sig selv: Er der en fremtid på rimelige og ordnede forhold for min branche?

Kyniske arbejdsgivere skal ikke kunne presse lønnen i et evigt ræs mod bunden. Det kræver et opgør med de EU-regler, der gør det muligt. I stedet skal vi indføre en social protokol, så arbejdstagerrettigheder ikke skal vige for hensynet til virksomhedernes fortjeneste. Og vi skal give fagbevægelsen langt stærkere redskaber til at sikre lige vilkår for lige arbejde.

Det EU-parlamentsvalg, vi står over for i dag kommer til at blive helt afgørende. Kommer der et grønt flertal, som vil kæmpe for klimaet? Kommer der et solidarisk flertal, som vi stå side om side med lønmodtagerne i Europa?

Gennem 25 år i Folketinget har Enhedslisten hver dag arbejdet for at trække EU i en mere solidarisk og bæredygtig retning. Det håber vi nu at kunne fortsætte i EU-parlamentet.

 

Bragt i Børsen 26/5-2019Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere