Opinion Enhedslisten:

Vi kæmper sammen med den europæiske venstrefløj mod EU’s liberale grundsten

I Enhedslisten både samarbejder vi med vores forbundsfæller på den europæiske venstrefløj om konkrete forbedringer og forholder os kritisk til de liberalistiske og udemokratiske strukturer i unionen – det ser vi ikke som en modsætning, skriver medlem af Europa-Parlamentet Nikolaj Villumsen (EL) i dette debatindlæg

Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)

Information påstår i deres leder den 6. april, at Enhedslisten »på en række områder ikke er en forbundsfælle for andre røde og grønne europæiske partier«. Det er ganske enkelt ikke korrekt.

Jeg synes, det er positivt, at Enhedslistens årsmøde har sat gang i en debat om vores EU-politik. Og jeg er sikker på, at vi nok skal få en masse gode partidebatter om, hvordan vi kan skabe et mere demokratisk, grønt og socialistisk samarbejde i Europa. Men denne debat fremmes ikke af Informations absurde påstande om, at Enhedslisten ikke samarbejder med den europæiske venstrefløj om konkrete forbedringer.

Som næstformand for venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet arbejder jeg tæt sammen med røde og grønne partier fra hele Europa for at trække EU’s politik i en mere solidarisk og bæredygtig retning.

Alene i de seneste uger har jeg på vegne af den europæiske venstrefløj skabt flertal for en markant forbedring af beskyttelsen af europæiske lønmodtagere mod kræftfremkaldende og reproduktionsskadelige stoffer.

Ligeledes var jeg medforslagsstiller på EU-Parlamentets seneste vedtagelse omkring Syrien, der krævede alle europæiske børn – inklusive de danske – hentet hjem fra de elendige forhold i fangelejrene. EU er ganske rigtigt en politisk spillebane, og Enhedslisten spiller sammen med alle gode røde og grønne kræfter for at trække politikken i den rigtige retning.

Men desværre er EU ikke en lige spillebane. EU’s traktater favoriserer hensynet til multinationale selskaber over lønmodtagerne og planeten. Det ses ikke mindst i forhold til skattely, hvor EU’s markedsliberalistiske regler begrænser vores muligheder – både i EU-Parlamentet og herhjemme – for at skabe en fair beskatning. Nogle af verdens værste skattely befinder sig i EU, og Danmark mister årligt milliarder af kroner på grund af EU’s regler om kapitalens uregulerede bevægelighed.

Så Information har uden tvivl ret i, at lige meget hvilken beslutning Enhedslisten ender med at træffe omkring EU på vores årsmøde i 2022, så vil vi fortsat være kritiske over for indretningen af EU’s liberalistiske og udemokratiske traktater. Præcis som vores forbundsfæller på den europæiske venstrefløj, som vi dagligt kæmper sammen med for at skabe konkrete forbedringer.

Nikolaj Villumsen er medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten.

 

Debatindlægget blev bragt i Information 21. april 2021

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere