Opinion

Danmark kan hjælpe 300 uledsagede og sårbare flygtninge

Den voldsomme brænd, der i sidste uge nedbrændte flygtningelejren Moria ned, viser os hvor akutte problemerne er, og hvor meget behov der er for øjeblikkelig handling.

Nikolaj Villumsen (MEP)
Nikolaj Villumsen (MEP)
Avatar
Rosa Lund (MF)

Situationen i flygtningelejrene på de græske øer er fuldstændig umenneskelig. Flygtningene skal vente i årevis på at få deres asylsager behandlet under forfærdelige forhold i faldefærdige telte, uden adgang til tilstrækkelig lægehjælp og beskyttelse mod den hærgende corona-pandemi. Senest er den største af lejrene, Moria-lejren på Lesbos, blevet ramt af en forfærdelige brand.

I måneder har internationale NGO’er råbt op om de kummerlige forhold, der har hersket i lejren. Allerede i marts var Læger Uden Grænser ude med en skarp kritik af situationen, og påpegede, at ingen af de forholdsregler resten af verden satte i stand overfor covid-19 var mulige at gennemfører i Moria. Man efterlod godt 13.000 mennesker til at klare pandemien i telte og uden rindende vand i en lejr, der var indrettet til 2.000 personer.

Den humanitære katastrofe i Moria og flygtningelejrene på de græske øer er menneskeskabt. Den er et resultat af EU’s flygtningeaftale med den tyrkiske præsident Erdogan. I denne aftale har Grækenland nemlig mulighed for at sende syriske flygtninge tilbage i armene på Erdogan, hvis den enkelte flygtning ikke i asylbehandlingsprocessen flyttes fra øerne og til det græske fastland. Hvor flygtninge, der ankom til øerne, før Tyrkiet-aftalen kun var ganske få timer eller enkelte dage på de græske øer, er de der nu i årevis under ulidelige forhold.

Katastrofen rammer børnene hårdt. Ikke mindst de hundredevis af uledsagede flygtningebørn lever oftest uden nogen form for beskyttelse. De små områder af lejrene, hvor man i begrænset omfang forsøger at beskytte de ensomme børn, kan ikke rumme det store antal af uledsagede flygtningebørn. Det betyder, at mange børn må hutle sig igennem dagen uden penge, uden beskyttelse og med ekstrem stor fare for at blive ofre for overgreb og udnyttelse.
Det er ikke alene skammeligt, at EU og Danmark har ladet børnene i stikken i årevis. Det er også et svigt af vores internationale forpligtelse til at beskytte børn.

Danmark må og skal tage ansvar for den humanitære katastrofe, flertallet i Folketinget har bidraget til at skabe med deres støtte til EU-Tyrkiet flygtningeaftalen. Vi har allerede set, at en række europæiske lande som bl.a. Tyskland, Luxembourg og senest Norge har taget imod uledsagede flygtningebørn fra Moria og de andre græske flygtningelejre. Men det har Danmark ikke. Det er et svigt.

Den danske regering har længe vendt det blinde øje til, men det kan ikke fortsætte. Det spontane asyltal i Danmark er lavt. Vi har kun taget imod 200 kvoteflygtninge, og det betyder altså at der er både plads og råd i det danske asylsystem til at hente op mod 300 sårbare flygtninge og uledsagede børn fra lejrene øjeblikkeligt, så de kan få deres asylsager behandlet og få den beskyttelse de har behov for.

Samtidig skal Danmark i EU presse på for, at alle flygtningene kommer ud af lejrene på de græske øer og, at der kommer en solidarisk fordeling af de flygtninge, der kommer til Europa, så det ikke er Grækenland der alene skal løfte hele opgaven med umenneskelige konsekvenser til følge.

Relaterede artikler

Baseret på disse emner: Flygtninge | Moria |

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere