Opinion

Danmark bør gå foran og sortliste alle skattelylande

Skattely koster hvert år den danske statskasse milliarder af kroner. Det er penge, som vi vil mangle til velfærd og grøn omstilling i de kommende år. Derfor bør regeringen støtte vores forslag om at oprette en national sortliste over skattely, skriver Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard og skatteordfører Rune Lund i en kommentar i Information.

EU er i flere omgange blevet kritiseret for at holde hånden over skattely-lande som Luxembourg og Irland. Her en protest fra den europæiske venstrefløj i EU-Parlamentet. (Foto: GUE/NGL)
Søren Søndergaard (MF)
Rune Lund

Det skabte stor forargelse, da det i sommeren 2020 kom frem, at virksomheder ejet i skattely har modtaget store beløb fra de skattefinansierede hjælpepakker i forbindelse med coronakrisen. En forargelse, vi i Enhedslisten delte: For hvorfor skal virksomheder, som har valgt at vende fællesskabet ryggen og sende sine penge i skattely, have adgang til hjælp betalt at skatteborgerne?

I dag, mere end halvandet år efter, er der imidlertid intet sket. Trods valgløfter om at ville gå forrest i kampen mod skattely har regeringen set passivt til, mens penge fra hjælpepakkerne fortsat er blevet udbetalt til skattelyvirksomheder.

Det er simpelthen ikke godt nok.

Regeringen skyder skylden på EU

Regeringen har indtil nu begrundet sin passivitet med, at EU-regler står i vejen for at stoppe for udbetalingerne. Der kan siges meget dårligt om EU’s rolle i kampen mod skatteunddragelse, men lige i denne sag er det imidlertid ikke EU, der er problemet.

EU-Kommissionen har således igen og igen slået fast, at der intet er til hinder for, at Danmark lukker kassen for virksomheder, der direkte eller indirekte er ejet i skattely. Det viser en 13 måneder lang dialog mellem den danske regering og EU-Kommissionen. Ja, faktisk har EU-Kommissionen ligefrem tilskyndet Danmark til at stoppe udbetalingerne.

Og selv hvis en virksomhed skulle vinde en sag mod Danmark for brud på EU-retten, ville konsekvensen alene være, at Danmark skulle rette ind og udbetale den tilbageholdte støtte. Det har skatteministeren oplyst i et svar til Folketinget. Det er ikke just en sanktion, der burde bremse handlekraftige politikere, der ønsker at bekæmpe skattely.

Det er derfor utroligt svært at forstå, hvorfor en socialdemokratisk ledet regering ikke for længst har grebet ind. Man kan ikke undgå at tænke tanken, at regeringen forsøger at gemme sig bag EU for at dække over sin passivitet i kampen mod skattely. Det vil i så fald ikke være første gang, at Socialdemokratiet benytter den taktik.

Da Enhedslisten stillede forslag i Folketinget om at oprette en national sortliste over skattelylande, stemte Socialdemokratiet imod med den begrundelse, at det var et EU-anliggende.

EU har ganske rigtigt i dag en sortliste over skattely. Problemet er, at listen er hullet som en si. Kun sølle ni lande er i dag blevet sortlistet, og med undtagelse af Panama er ingen af disse blandt de store skattelylande. Samtidig er skattely som Luxembourg og Irland automatisk fritaget fra nogensinde at kunne blive sortlistet, blot fordi de er EU-medlemslande.

Lav en national sortliste

Der er i den grad brug for at supplere EU-listen med en mere ambitiøs dansk sortliste, der indeholder alle skattely. Heldigvis er der intet, der hindrer Danmark i at lave en sådan sortliste. Alligevel forholder regeringen sig passivt.

Skattely koster hvert år den danske statskasse milliarder af kroner. Det er penge, som vi vil mangle til velfærd og grøn omstilling i de kommende år. Der er derfor brug for at sætte turbo på bekæmpelse af skattely. Derfor har Enhedslisten endnu en gang rejst sagen i Folketinget.

Denne gang håber vi på støtte fra regeringen. For det går ikke længere at gemme sig bag EU i kampen mod skattely.

Kommentar bragt i Information d. 13 januar 2022

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed