Nyhed

Nye dokumenter afslører: EU-hæren rykker tættere på

Med det nye strategiske kompas lægger EU op til et stadigt tættere militært samarbejde, der reelt vil betyde en fælles EU-hær.

Danske soldater i Afghanistan. Foto: Lance Cpl. Bryan Nygaard, U.S. Marine Corps via Wikimedia Commons
Avatar
Asbjørn Bang

EU planlægger at oprette en 5.000 mand stor ’EU-hær’, der kan sendes i kamp uden godkendelse fra alle 27 medlemslande. Det fremgår af et udkast til EU’s “strategiske kompas” for sikkerhed og forsvar, som skal være klar til marts næste år.

Det strategiske kompas blev udarbejdet i kølvandet på den forhastede amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan i sommer og skal efter planen endeligt godkendes i 2023.

Et af de mere kontroversielle forslag i planen er oprettelsen af en fælles militær interventionsstyrke inden 2025. Ifølge udkastet er det meningen, at styrken skal “reagere på overhængende trusler eller hurtigt reagere på en krisesituation, for eksempel en rednings- og evakueringsmission eller en stabiliseringsoperation i et fjendtligt miljø”.

Forslaget om at oprette egentlige EU-indsatsstyrker dukkede første gang op i 1990’erne. I 2007 oprettede EU såkaldte kampgrupper af 1500 tropper fra hver medlemsstat.

Kampgrupperne kom imidlertid aldrig i kamp på grund af uenigheder om finansiering samt modvillighed mod en militær indsættelse blandt medlemsstaterne.

Udkastet slår også fast, at medlemsstaternes egne forsvarsbudgetter skal øges i løbet af de kommende år. Samtidig må EU-landene forberede sig på at betale mere til fælleseuropæiske forsvarsinitiativer.

Formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen har ved flere lejligheder udtalt, at EU bør stræbe efter at udvikle egne militære styrker. Også den franske præsident, Emmanuel Macron, ønsker at gøre Europa mindre afhængig af amerikansk militær. Størstedelen af EU-landene er også medlemmer af NATO.

Relaterede artikler

Baseret på disse emner:

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere