Nyhed

Ny rapport: Våbeneksport fra EU forværrer flygtningekrisen

Våben og militært udstyr produceret i EU medvirker til at forårsage tvungen fordrivelse og destabilisering i tredjelande, men EU gør ikke nok for at forhindre det.

Asbjørn Bang

Forskere fra Transnational Institute kortlægger i en ny rapport, hvordan våbeneksport fra EU-landene er med til at fremprovokere tvangsforflytninger og migration.

Det er lykkedes forskerne at spore våben, militært udstyr og teknologi fra oprindelseslandet, og dokumentere deres ødelæggende indvirkning på lokalbefolkningen i modtagerlandene.

Rapporten bekræfter, at europæiske våben i mange tilfælde ikke bruges til at forsvare befolkninger eller til at øge lokal eller regional sikkerhed, som det ofte hævdes fra officielt hold. I stedet er våbnene med til at destabilisere hele lande og regioner.

EU-lande som Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien er blandt verdens største våbeneksportører. Samtidig sker der en støt stigning i eksport af våben fra blandt andet Bulgarien, Kroatien og Rumænien.

Våben eksporteret fra EU-lande er blandt andet blevet brugt i Nordsyrien, hvor tyrkiske styrker har fordrevet lokalbefolkningen, samt i Nagorno-Karabakh mellem Armenien og Aserbajdsjan. I begge tilfælde er titusindvis drevet på flugt.

EU’s egne regler på området er blandt andet beskrevet i traktaten om våbenhandel (ATT) fra 2014. Traktaten er imidlertid så mangelfuld, at våbeneksport-kritikere har kaldt den utilstrækkelig.

Relaterede artikler

Baseret på disse emner:

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed