Nyhed Enhedslisten samlede flertal udenom regeringen:

Nu åbner EU-Kommissionen LGBT-sag mod Polen

I foråret samlede Enhedslisten et flertal i Folketinget udenom regeringen, der var klar til at få Danmark til at sagsøge Polen ved EU-domstolen for indførslen af LGBT-fri zoner. Nu varsler EU-Kommissionen, at de vil rejse en lignende sag.

Enhedslisten udelukker ikke, at tvinge den danske regering til at rejse en sag mod Polen ved EU-domstolen. Det vil afhænge af resultatet af EU-Kommissions initiativer, forklarer Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard. (Foto: Silar/C BY-SA 4.0 Wikimedia Commons)
Christian Schmidt Jacobsen

Pride-ugen løb af stablen i København i sidste måned. Regnbueflaget blev holdt højt, mangfoldigheden fejret og seksuelle minoriteter fik et velfortjent frirum. Men alt er langt fra fryd og gammen for LGBT-personer i Europa. Tværtimod er regnbueflaget under angreb – Det gælder især i EU-landene Polen og Ungarn.

Her er LGBT-miljøet presset til det yderste og har måtte kæmpe for basale rettigheder. I Polen er det bedste eksempel de LGBT-fri zoner, som flere kommunale selvstyrer har indført. I zonerne erklæres det, at man vil frabede sig ”LGBT-ideologien”. Derved blåstempler myndighederne diskrimination, overgreb og vold mod LGBT-personer.

EU-milliarder til Polen trods LGBT-fri zoner

EU-toppen har længe vendt det blinde øje til udviklingen i Polen. EU-Kommissionen har godt nok haft verserende sager kørende mod Polen ved EU-Domstolen, men sagerne handler om retsstatsudfordringer som eksempelvis manglende uafhængighed i domstolene.

På LGBT-området har det mest været symbolske handlinger, som Kommissionen har gennemført, selvom det tydeligt fremgår af EU´s værdigrundlag, at medlemsstaterne skal leve op til lighed, tolerance og respekt for mindretal. Og Polen modtager fortsat milliarder i EU-støtte på trods af deres angreb på LGBT-miljøet.

Enhedslisten samler flertal udenom regeringen

I foråret stillede Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard sig derfor i spidsen for at få Danmark til at tage et ansvar i sagen.

– EU-Kommissionen var fodslæbende, og det har vist sig ikke at være muligt – inden for de gældende regler – at stoppe milliardstøtten til EU-lande, der bryder med grundlæggende menneskerettigheder. Vi begyndte derfor at lede efter muligheder for, hvad Danmark kunne gøre i solidaritet med de polske LGBT-aktivister.

Enhedslisten endte med at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget. Forslaget omhandlede EU-traktaternes Artikel 259. Under artiklen er det muligt for et EU-medlemsland at rejse en traktatkrænkelsessag mod et andet medlemsland. Med andre ord ville Søren Søndergaard have Danmark til at anlægge en sag mod Polen ved EU-Domstolen for brud på EU-traktaten.

– Der står mange flotte ord i EU-traktaten om overholdelse af menneskerettighederne. Men indtil videre er det blevet ved flotte ord og meget lidt handling, når det kommer til de mange overtrædelser i Polen. Vi tænkte derfor, at det var på tide at få prøvet ved EU-domstolen om ordene overhoved har nogen vægt. For hvis ikke nu, hvornår så?

Enhedslisten viste sig dog langt fra at være alene bag ambitionen. Forslaget samlede nemlig et flertal i Folketinget – udenom regeringen – med støtte fra SF, Radikale, Alternativet, Frie Grønne, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Udenrigsminister Jeppe Kofod holdt dog fast i, at det ikke nødvendigvis er muligt at vinde en sag. Han påpegede også, at det ville være at forære en sejr til styret i Polen, hvis sagen blev tabt ved EU-domstolen.

EU-Kommissionen åbner sag mod Polen

Henover sommeren annoncerede EU-Kommissionen så, at den vil rejse en sag mod Polen for brud på EU-traktaten med henvisning til de indførte LGBT-fri zoner. Søren Søndergaard er glad for, at Kommissionen er kommet på banen, men han er ikke helt sikker på, at det betyder afslutningen på debatten i Folketinget

Jeg skal se LGBT-zonerne falde eller Kommissionen føre sagen, før jeg vil afskrive at fremsætte forslaget igen

Søren Søndergaard, EU-ordfører, Enhedslisten

– Nu skal vi se, om EU-Kommissionen gør alvor af truslerne. Lige nu har de bedt Polen svare på Kommissionens kritik, nemlig at zonerne ikke er i overensstemmelse med EU´s værdigrundlag. De siger så, at de vil rejse en sag, hvis Polen ikke retter ind. Men jeg skal se LGBT-zonerne falde eller EU-Kommissionen føre sagen, før jeg vil afskrive at fremsætte vores beslutningsforslag igen.

Søndergaard er ikke i tvivl om, Enhedslistens beslutningsforslag har været med til at presse EU-Kommissionen i gang.

– Vi skal bestemt ikke tage hele æren, men udenrigsministeriet har naturligvis holdt møder med EU-Kommissionen om sagen. Så Kommissionen har vist, at hvis ikke de handlede snart, så ville et flertal i det danske folketing pålægge den danske regering at rejse en statssag mod Polen ved EU-domstolen. Alt andet lige har det nok skubbet lidt på.

EU-Kommissionen har også rejst en sag mod Ungarn efter landet indførte regler, som bl.a. forbyder mediers at have homoseksuelle karakterer med i børneunderholdning, og hvor homoseksualitet sidestilles med pædofili.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed