De Nordiske Venstrefløjs EU-Parlamentarikere Per Clausen (DK), Merja Kyllönen (FI) og Hanna Gedin (SE) kritiserer kraftigt EU-kommissionsformandens indgåelse af den kontroversielle handelsaftale mellem EU og Mercosur.
Deres kritik retter sig mod aftalens potentiale for betydelig skade på både mennesker og planeten, såvel som selve den måde, Europa-Kommissionen forsøger at vedtage den, med en metode der søger at undgå parlamentarisk kontrol i de enkelte EU medlemsstater.
Jeg er meget bekymret over de risici for både miljøet og det globale klima, som Mercosur-aftalen udgør. Aftalen vil blandt andet betyde en øget eksport fra Europa til Mercosur af giftige pesticider, der er forbudt i EU. De vil ikke kun forårsage skade i Mercosur-landene, men også i Europa, når vi importerer flere frugter med farlige pesticidrester, siger EU-Parlamentariker Hanna Gedin fra Vänsterpartiet i Sverige.
En aftale der er dårlig for begge sider
Et af de nordiske kritikpunkter af aftalen er, at den risikerer at skade både arbejdstagerrettigheder og mindre virksomheder på begge sider af Atlanten, mens den favoriserer nogle få store virksomheders interesser. Det er endnu en grund til at afvise den foreslåede aftale.
Et af problemerne med Mercosur-handelsaftalen er, at den så klart har potentialet til at gøre skade på begge sider af Atlanten. Vi må ikke ofre normale europæiske arbejdstageres eller småbønders rettigheder og velfærd bare for at favorisere nogle store virksomheders interesser og deres aktionæroverskud. Jeg vil gerne have en analyse af, hvad dette virkelig betyder for den europæiske landbrugspolitik og dens finansiering i større skala, siger EU-parlamentariker Merja Kyllönen fra Finlands Vasemmistoliitto.
Godkendelsesprocessen forsøger at omgå kontrol
De nordiske Venstrefløjspolitikere er også bekymrede over den måde, hvorpå EU-Kommissionen planlægger at godkende aftalen. Ved at dele den op i forskellige separate aftaler, hvilket betyder, at EU-medlemsstaterne – hvoraf mange har kritiseret aftalen – ikke kommer til at have deres nationale parlamenter til at granske og stemme om aftalen. Det betyder med andre ord at de i stedet forsøger at snige de mest kontroversielle dele igennem via beslutninger, der alene træffes i Bruxelles.
Kernen i det her er meget enkelt: Hvis EU-Kommissionen er bange for, at parlamentariske undersøgelser af aftaleudkastet vil føre til at det afvises, så bør den logiske løsning ikke være at undgå undersøgelsen – men derimod at skrotte aftalen. Sådan fungerer demokratiet – EU-Kommissionen burde forsøge at styrke det, i stedet for som her, at forsøge at underminere det¸ siger EU-Parlamentariker Per Clausen fra Enhedslisten.
De nordiske Venstrefløjs EU-politikere forventer, at der vil være modstanden mod aftalen fra mange sider i Europa-Parlamentet, og understreger, at de vil arbejde på at danne alliancer med andre progressive kræfter for at få den afvist.