Nyhed Spildevand

Nikolaj Villumsen skal være Venstrefløjsgruppens forhandler på rensning af byspildevand

Behandling af spildevand kommer i fokus. Det sker når Nikolaj Villumsen skal være Venstrefløjsgruppens forhandler på den kommende omarbejdning af EU-direktivet om rensning af byspildevand, et direktiv med mere end 30 år på bagen.

(Foto: The Left, 2023)
Pelle Christy Geertsen

Når EU-Parlamentet går i gang med at omarbejde EU’s direktiv om byspildevand, bliver det med Nikolaj Villumsen i en nøglerolle. Han skal nemlig være Venstrefløjsgruppens forhandler, også kaldet en skyggerapportør, under EU-Parlamentets arbejde med lovgivningsforslaget. Herefter vil han være en del af forhandlingerne, når EU-Parlamentet senere i processen skal forhandle om sagen med EU-landene.

Formålet med byspildevandsdirektiv er at beskytte miljøet mod negative påvirkninger fra spildevandsudledninger fra byområder og
visseindustrier. Direktivet forpligtiger bl.a. EU-landen til at sikre, at spildevand fra byområder med mere end 2.000 indbyggere skal opsamles og renses, og at det skal ske i overensstemmelse med EU’s minimumsstandarder på området.

Tid til en opdatering

Det oprindelige udgave af direktivet blev vedtaget i 1991, og i 2019 begyndte EU-Kommissionen et gennemsyn af direktivet. Ikke overraskende blev det klart at der er behov for opdatering af de mere end 30-år gamle EU-regler.

To af de problemer en opdatering især skal se på, drejer sig om at få reglerne tilpasset til EU’s såkaldte grønne pagt, bl.a. ved at begrænse udledning af drivhusgasser fra spildevandshåndtering og samtidigt nedbringe energiforbruget. Hertil kommer at der er en meget uens forvaltning af direktivets bestemmelser.

Debat i april

Udkastet til EU-Parlaments holdning ventes første gang at blive diskuteret i offentligheden på et møde i Miljøudvalget den 27. april. Herefter vil EU-parlamentarikerne indgive forslag til ændringsforslag, hvorefter forhandlingerne for alvor begynder.

Det forventes at Miljøudvalget kan stemme om ændringen af direktivet den 24. oktober, for derefter at sende det til godkendelse i hele EU-Parlamentet mellem den 20. og 23. november.

 

Læs også omtalen hos Altinget Miljø.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed