Når EU-Parlamentet går i gang med at omarbejde EU’s direktiv om byspildevand, bliver det med Nikolaj Villumsen i en nøglerolle. Han skal nemlig være Venstrefløjsgruppens forhandler, også kaldet en skyggerapportør, under EU-Parlamentets arbejde med lovgivningsforslaget. Herefter vil han være en del af forhandlingerne, når EU-Parlamentet senere i processen skal forhandle om sagen med EU-landene.
Formålet med byspildevandsdirektiv er at beskytte miljøet mod negative påvirkninger fra spildevandsudledninger fra byområder og
visseindustrier. Direktivet forpligtiger bl.a. EU-landen til at sikre, at spildevand fra byområder med mere end 2.000 indbyggere skal opsamles og renses, og at det skal ske i overensstemmelse med EU’s minimumsstandarder på området.
Tid til en opdatering
Det oprindelige udgave af direktivet blev vedtaget i 1991, og i 2019 begyndte EU-Kommissionen et gennemsyn af direktivet. Ikke overraskende blev det klart at der er behov for opdatering af de mere end 30-år gamle EU-regler.
To af de problemer en opdatering især skal se på, drejer sig om at få reglerne tilpasset til EU’s såkaldte grønne pagt, bl.a. ved at begrænse udledning af drivhusgasser fra spildevandshåndtering og samtidigt nedbringe energiforbruget. Hertil kommer at der er en meget uens forvaltning af direktivets bestemmelser.
Debat i april
Udkastet til EU-Parlaments holdning ventes første gang at blive diskuteret i offentligheden på et møde i Miljøudvalget den 27. april. Herefter vil EU-parlamentarikerne indgive forslag til ændringsforslag, hvorefter forhandlingerne for alvor begynder.
Det forventes at Miljøudvalget kan stemme om ændringen af direktivet den 24. oktober, for derefter at sende det til godkendelse i hele EU-Parlamentet mellem den 20. og 23. november.
Læs også omtalen hos Altinget Miljø.