Nyhed 1. maj

Nikolaj Villumsen siger: Rigtig god kampdag!

På Arbejdernes internationale kampdag holder Enhedslistens EU-Parlamentariker, Nikolaj Villumsen taler forskellige steder i København, både for fagforbund og for den almene offentlighed.
Her kan du læse mere om taler og 1. maj aktiviteter - samt finde hele 1.maj talen fra Blågårdsplads.

Pelle Christy Geertsen

Søndag fejrer vi 1. maj – Arbejderens Internationale kampdag, som vi har gjort det i mere end 100 år.

Tag ikke fejl, på trods af generationers hårde kamp, er der stadigt masser af kæmpe for. Og kampen for arbejderklassens vilkår kræver hårdt arbejde fra socialistiske stemmer.

Udfordringerne vi står overfor er mange, både i Danmark og på EU-plan.

Hvert år dør tusinder i Europa på deres arbejdspladser. De skal beskyttes mod giftige kemikalier og asbest. Der skal sikres stærke faglige uddannelser og nødvendige praktikpladser, ikke mindst i lyset af den nødvendig grønne omstilling, som vi bør og skal igennem.

En grøn omstilling er både nødvendig, og samtidigt det stærkeste våben mod Putins aggression.

Putin bliver nemlig ikke svækket af at Danmark afskaffer forsvarsforbehold og afgiver magten til eliten i Bruxelles, Paris og Berlin – men hvis vi opgiver afhængigheden af hans olie og gas, fjerner vi de penge han bruger på våben.

Det er blandt pointerne fra Nikolaj Villumsen til 1. maj 2022.

 

Taler i København

Nikolaj Villumsen holder tre  1.maj taler i København i år

  •  08:30 hos Dansk EL-forbund
  • 09:30 for Rør & Blik samt Malernes Fagforening Storkøbenhavn, det sker is Byggefagenes Hus
  • 10:30 på Blågårds Plads.Det sker sammen med Enhedslisten Kbh., RGU og SUF

 

Parolen for dagens taler på blågårdsplads er Styrk den internationale solidaritet!

Se mere her 1. maj på Blågårds Plads | Facebook

 

Sociale medier

Dagen i dag kan man naturligvis følge Enhedslistens politikere på sociale medier, herunder naturligvis Nikolaj Villumsen.

Enhedslistens gruppe i EU-Parlamentet, Venstrefløjsgruppen, vil også have en række aktiviteter på sociale medier i løbet af dagen, herunder indslag med Nikolaj Villumsen og video om ulighed. Det kan følges på gruppens facebook side.

 

1. maj tale

Hvis du er gået glip af Nikolaj Villumsens 1.maj tale på Blågårds Plads, eller blot har lyst et gensyn med den, kan du læse den her:

 

Jeg elsker 1. Maj og glæder mig altid til dagen. Jeg nyder at se de smukke røde faner.

Sidste 1. Maj savnede jeg faktisk de røde faner.

Jeg sad hjemme i lejligheden med familien. Min kæreste var højgravid, vi var spændte og vi ventede på at fødslen gik i gang.

Nogle dage efter kampdagen gik veerne i gang. Jeg ringede til Herlev hospital. De fortalte at hospitalet ikke havde plads til os og de ville ringe tilbage med anvisning til hvilket hospital vi så skulle tage til. Kort efter ringede de igen. Der var ikke plads nogen steder. Så vi skulle ind til dem.

Jeg lagde på, kiggede på min kæreste og sagde – de glæder sig til at se os.

Og det gjorde de dygtige jordemødre, sygeplejersker, sosu’er og portører også. Men de manglede kollegaer og de manglede en ledig fødestue.

Min datter blev født i fødemodtagelsen på en hård briks uden puder. Der var ingen adgang til smertelindring og den eneste jordemor, der kunne hjælpe min fødende kæreste, var også ansvarlig for at tage telefonen når andre gravide ringede til fødemodtagelsen.

På trods af alt det, kom vores yngste datter heldigvis sund og rask til verden. Og i dag glæder jeg mig til at tage hende og hendes storesøster med i Fælledparken mellem de røde faner for første gang.

Men oplevelsen viser at vi mangler resurser i velfærden, at vi mangler flere velfærdsprofessionelle.

For hvad hjælper det, at Strandvejen har fået den ene skattesænkelse efter den anden, når der mangler personale og ledige fødestuer på Herlev Hospital.

Velfærd er ikke en luksus. God velfærd er en nødvendighed. Og god velfærd kræver ligeløn og bedre vilkår for velfærdsarbejderne.

I mit arbejde som medlem af EU-parlamentet rejser jeg meget. Men når jeg ser på situationen på det danske arbejdsmarked så er jeg nogle gange i tvivl om jeg er rejst tilbage i tiden.

Meld dig ud af fagforeningen eller få tæsk.

Tilbagebetal din løn til din arbejdsgiver.

Arbejd for en sulteløn.

Man skulle tro det var historier fra starten af det sidste århundrede, men det er hverdagen rundt omkring på arbejdspladser i Danmark i 2022.

Vi har ikke alene et problem med social dumping. Ofte er det direkte kriminalitet, som vi og vores kollegaer udsættes for.

Chauffører betales 15 kr. i timen for at køre lastbil. Landbrugsmedhjælpere tvinges af deres arbejdsgiver til at melde sig ud af fagforeningen. Bygningsarbejdere får ordre på at hæve store dele af deres løn og stikke dem kontant til arbejdsgiveren.

Det er den udnyttelse, den kriminelle mafia-adfærd, der foregår på det danske arbejdsmarked.

Det er den arbejdsmarkeds-kriminalitet der presser løn og arbejdsvilkår og skaber usikkerhed for os alle.

Det er den uretfærdighed vi er samlet i dag – under de røde faner på Arbejdernes Internationale Kampdag – for at gøre til fortid.

Vi skal have smækket EU-kassen i for arbejdsgivere, der ikke respekterer gældende overenskomst eller retten til at stå i fagforening.

Det kan ikke være rigtigt, at danske landmænd skal kunne modtage millioner i landbrugsstøtte mens deres ansatte tæskes fordi de melder sig ind i fagforeningen.  

Vi skal arbejdsmarkeds-kriminaliteten til livs med styrket kontrol og skrappere håndhævelse.

 

Det er desværre ikke kun på arbejdsmarkedet at mafia-metoder og ulovligheder gør sig gældende.

Putins imperialistiske krig mod Ukraine er et klokkeklart brud på folkeretten. Den brutale krig skal mødes med modstand. Ukraine har brug for Danmarks og Europas solidaritet og støtte.

Tallene taler for sig selv. I starten af april havde EU givet Ukraine én milliard euro i støtte. I samme periode havde EU-landene givet Putin 35 milliarder euro gennem import af russisk olie og gas.

Hver dag bidrager vi gennem brug af fossile brændsler fra Rusland til Putins krigsmaskine. Det skal stoppes.

Vi skal skrue ned for Putins gas. Vi skal skrue op for den grønne omstilling.

Det vil svække Putins krig mod Ukraine. Det vil gavne klimaet. Det vil skabe grønne arbejdspladser.

 

Vi har brug for en socialt retfærdig grøn omstilling. Ikke bare i ord, men i handling.

Et absolut første skridt i en social retfærdig grøn omstilling er at dem, som udfører den, ikke skal miste livet. Man skal ikke dø af at gå på arbejde.

Det vil fortsat ske, hvis ikke beskyttelsen mod asbest og andre farlige midler forbedres.

Asbest er den stille dræber, der befinder sig i rigtig mange af vores bygninger. Beboere, brugere – og ikke mindst bygningsarbejdere – risikerer at miste livet hvis ikke vi strammer reglerne og slår hårdt ned på de arbejdsgivere, der bryder dem.

Alene i 2019 mistede omkring 90.000 mennesker livet i EU på grund af asbest-relaterede sygdomme. I Danmark døde der omkring 300. Tallene er stigende.

Derfor er jeg glad for, at det er lykkedes Enhedslisten at samle bred opbakning i EU-parlamentet til at kræve handling mod asbest.

Det har presset EU-kommissionen så meget at den efter sommerferien vil fremlægge forslag til opstramning af lovgivningen.

Sammen med den europæiske og danske fagbevægelse presser jeg på for ambitiøse forbedringer, der vil gøre en forskel.

Kampen mod asbest handler om liv og død.

Det handler om at skabe en reelt retfærdig grøn omstilling.

Ingen skal dø af at gå på arbejde!

 

Første maj fejrer vi Arbejderbevægelsens sejre og forbereder os til nye kampe.

I Danmark har arbejderbevægelsen vist at sammenhold og organisering kan skabe ordnede vilkår på arbejdspladsen og et stærkt velfærdssamfund.

Medlemskab i fagforeningen gør os stærkere. Overenskomster giver os tryghed. En stærk fagbevægelsen kan tvinge politikere og arbejdsgivere til at lytte.

Det er styrken ved den danske arbejdsmarkedsmodel.

Desværre er denne model under pres fra EU.

En EU-bestemt mindsteløn truer med at trække tæppet væk under den danske arbejdsmarkedsmodel.

Tvinger EU Danmark til at bryde med vores overenskomstbaserede arbejdsmarkeds-system så vil det uden tvivl blive udnyttet af grådige arbejdsgivere, der vil aflønne efter den lovbestemte mindsteløn fremfor den gældende overenskomst.

Derfor er Enhedslistens holdning også klokkeklar:

EU politikere og bureaukrater skal ikke bestemme over løn i Danmark!

 

Om en måned skal vi stemme om vi vil bevare Danmarks forsvarsforbehold.

Jeg mener det sikreste vi kan gøre er at stemme nej til at afskaffe det.

Udviklingen i EU’s militære samarbejde går lige nu meget hurtigt og vi aner ikke hvor det ender.

Har vi først én gang afskaffet forbeholdet så får vi det aldrig igen.

Forsvarsforbeholdet er vores garanti for at Danmark ikke bliver presset til at deltage i offensive militære missioner udenfor EU, som vi ikke ønsker at være en del af.

Den garanti vil jeg bevare. Derfor stemmer jeg NEJ d. 1. juni!

Jeg glæder mig til at skulle med familie og venner i Fælledparken i dag. Vi skal ud og se de røde flag og mærke fællesskabet.

Generationer før os har skabt store forbedringer. De har vist at vi er stærke når vi står sammen. Vi skylder generationerne efter os at kæmpe videre.

Lad os skabe et sikkert og fair arbejdsmarked. Lad os indføre lige løn for lige arbejde. Lad os sætte turbo på den grønne omstilling så vi undgår at kloden smelter.

Sammen kan vi gøre en forskel.

Rigtig god 1. Maj!

 

Mere om arbejdskamp

Nikolaj Villumsen have fredag 29 april et debatindlæg i altinget om EU og arbejdskamp. Indlægget EU er frontlinje i dagens arbejdskamp, kan læses her.

28 april blev et internationalt manifest der kalder til kamp mod arbejdsrelaterede dødsfald offentliggjort, med Enhedslistens støtte. Der kan læses mere om manifestet og det bagvedliggende initiativ her.

Se også videoen om ulighed fra Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet den kan findes her, og det er muligt at sætte danske undertekster på.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed