Nyhed

Midt i klimakrisen: EU-toppen vil bruge flere penge på privatfly

EU planlægger at bruge millioner af euro på privat-flyture for unionens egne topembedsmænd. Samtidig slår unionen sig op på at være en global klima-leder.

Avatar
Asbjørn Bang

EU-institutionerne vil snart kunne bruge flere millioner på private jetflyvninger for deres topembedsmænd. Selvom EU forpligter sig til at skære ned på CO2-udledning for at nå sine klimamål, har man i Bruxelles øget det beløb, man forventer at bruge på “lufttaxi”-flyvninger for embedsmænd til 13,5 millioner euro, ifølge EU’s udbudsdatabase.

Den nye fireårige kontrakt, som blandt andet vil dække flyvninger for EU-Kommissionen, -Parlamentet og Rådet, erstatter den gamle femårige ordning, der fastsatte 10,71 millioner euro som det maksimale beløb, der kunne bruges på private jetfly mellem 2016 og 2021.

En talsmand for EU-Kommissionen har udtalt, at den nye kontrakt afspejler den “potentielle stigning i efterspørgsel, hovedsageligt på grund af pandemien.”

Den nye kontrakt kommer i kølvandet på udgivelsen af Kommissionens Fit for 55-klimapakke, som skal forberede EU-landene på at reducere drivhusgasemissioner med 55 procent i 2030. Efter planen vil transportsektoren skulle påtage sig en stor del af byrden.

Indtil videre har kommissionsformand Ursula von der Leyen taget seks private jetflyvninger i 2020 og otte i 2021. Hendes forgænger, Jean-Claude Juncker, tog 14 sådanne flyvninger for erhvervslivet i 2019 og mødte kritik for at tage brug af privatfly til kortdistance-destinationer som for eksempel Strasbourg.

EU-Kommissionen fastholder, at privatflyvninger kun bruges under “sædvanlige omstændigheder”, for eksempel af sikkerhedsmæssige årsager, eller hvis en almindelig kommerciel flyvning ikke er tilgængelig.

Relaterede artikler

Baseret på disse emner:

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere