Nyheder

Landbruget skal ikke bruge Corona som undskyldning for social dumping

EU-Parlamentet har vedtaget et beslutningsforslag, der stiller krav om øget kontrol med landmænds behandling af sæsonarbejdere for at stoppe social dumping og spredning af Covid-19. Nikolaj Villumsen, har som beskæftigelsesordfører for venstrefløjsgruppen været medforslagsstiller, og glæder sig over, at det gik igennem.

(Foto: Shalev Cohen / Unsplash)
Avatar
Rani Bech

Høsten skal i hus nu, og det har fået arbejdsgiverne i landbruget til at importere læssevis af østeuropæisk arbejdskraft til markerne. Og samtidig oplever vi lige nu at det europæiske landbrug presser på for at få mulighed for at se stort på almindelige arbejds- og lønvilkår.

– Vi taler om en sektor, som i forvejen aldrig har holdt sig tilbage for både at hive en masse EU-støtte ind under foret samtidig med, at de begår social dumping. Nu er forholdene så forværret yderligere. De rumænske arbejdere bliver stuvet sammen i lejre, der giver uhyggelige mindelser om Padborg-lejren, de får udleveret kontrakter på sprog, de ikke forstår, og der gøres intet for at beskytte dem mod corona-smitte, siger Nikolaj Villumsen.

I forhandlingerne om beslutningsforslaget har Enhedslisten forsøgt at opnå, at EU-landbrugsstøtten skal fratages de landmænd, der ikke overholder retten til organisering og kollektive aftaler.

– I Danmark har en rumænsk landbrugsmedhjælper været udsat for trusler, tæsk og fyring, fordi han nægtede at melde sig ud af 3F. Den slags overgreb skal vi ikke acceptere. Derfor har vi kæmpet for at få smækket kassen i overfor den slags landmænd. Og det ærgrer os rigtig meget, at det ikke kom med i beslutningsforslaget, siger Nikolaj Villumsen.

Landmænd skal under effektiv kontrol

Til gengæld indeholder beslutningsforslaget, som der er bred opbakning for i stort set alle grupper, et krav om øget kontrol med landmændene.

– Vi beder om øget og bedre kontrol og inspektioner fra myndighedernes side. Kommissionen og medlemslandene skal bakke op om arbejdsmarkedets parter og sikre, at sæsonarbejderne arbejder under de samme forhold og vilkår og til samme løn, som lokal arbejdskraft. Corona gør i forvejen udsatte arbejdstagere ekstra udsatte, og så skal landmænd selvfølgelig ikke bruge den økonomiske krise som en undskyldning for at slække endnu mere på reglerne, siger Nikolaj Villumsen.

Sæsonarbejdere i landbruget kan selvsagt ikke arbejde hjemmefra. Og lige som alle andre arbejdsgivere er landbruget også underlagt særlige forholdsregler i forbindelse med arbejdsmiljø og for at undgå corona-smitte – såsom at holde afstand og sikre høje hygiejnestandarder med adgang til håndvask og håndsprit. Men landmændene gør det ikke muligt for sæsonarbejderne at overholde retningslinjerne.

– Det er forkasteligt, at landbruget synes, at de bare kan skide højt og flot på alle regler. Vi taler om, at der er en flok arbejdstagere, hvis sundhed, arbejdsvilkår og beskyttelse, man er fuldstændig ligeglad med. Og samtidig går det ikke kun ud over dem, hvis corona-smitten får lov at bryde ud i lys lue på markerne. Vi taler om en hurtigt smittende virus, der vil gå ud over os alle, hvis der ikke straks indføres en effektiv kontrol med landbruget, siger Nikolaj Villumsen.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere