Nyhed Asbest

61 konkrete forslag til en ambitiøs asbestreform i EU

Det har været megen kritik af EU's kommende asbestreform, ikke mindst fordi den på en række punkter er for uambitiøs. Nikolaj Villumsen har fremlagt 61 konkrete forslag til forbedringer af direktivet.

(foto: the Left, 2023)
Pelle Christy Geertsen

Da EU’s asbestreform var til debat i Beskæftigelsesudvalget, gjorde Nikolaj Villumsen det klart overfor både rapportøren, EU-Kommissionen og EU-landene at man vil samle opbakning til at hæve ambitionerne på en række punkter, herunder den meget omdiskutere grænseværdi for asbest.

Nikolaj Villumsens indlæg på mødet kan ses herunder

 

De konkrete forslag

For at rette op på forslagene fra både EU-Kommissionen, medlemslandene, og den liberale rapportør, og for at sikre at reformen følger anbefalingerne fra Villumsen-rapporten fra 2021, har Nikolaj Villumsen fremsagt en række ændringsforslag til lovteksten.

De mange ændringsforslag, 61 i alt, dækker en lang række forskellige områder; fra uddannelse af dem, der måler og håndterer asbest, over grænseværdi og målemetoder til forbud mod blot at forsegle asbest når man finder det.

De syv hovedpunkter i Enhedslistens ændringsforslag kan opsumeres som følger:

  1. Sænkelse af grænseværdien for asbest
  2. Øgede uddannelseskrav
  3. Opdatering af målemetoden for asbest
  4. Fjernelse af undtagelser fra direktivet
  5. Forbud mod indkapsling og forsegling af asbest
  6. Certificeringsordning for virksomheder der foretager asbest-arbejde
  7. Obligatorisk screening for asbest forud for bygge og renovationsarbejde

Diskussionen omkring at sænke grænseværdien har været central siden begyndelsen. EU-Kommissionen har foreslået en grænse på 10.000 fibre per m3, og EU-landene bakker generelt op om dette krav. Nikolaj Villumsen går dog efter en langt lavere grænse på kun 1.000 fibre per m3:

EU-Parlamentet har allerede én gang klart sagt, at grænseværdien ikke bør være højere end 1000. Det krav forventer jeg at samle opbakning til at vi står fast på.

Med hensyn til målemetoden, understreger Nikolaj Villumsen at det er vigtigt at direktivet stiller krav om at alle skal benytte elektronmikroskopi som målemetode, i stedet for den langt mindre nøjagtige fasemikroskopi der stadigt benyttes i mange EU-lande. Samtidigt mener han at det skal være op til de enkelte lande præcist hvilken eller hvilke form(er) for elektronmikroskopi der benyttes:

Det er vigtigt at vi sikrer at alle EU-lande kommer med på vognen når det gælder at bruge elektronmikroskopi som målemetode, så vi kan få mere præcise målinger. Men samtidigt må det være op til de enkelte lande, hvilken form for elektronmikroskopi man vil benytte.

Læs alle forslagene

Alle Enhedslistens 61 ændringsforslag kan læses (på engelsk) i dette dokument:

Forslagene vil senere blive oversat og offentliggjort af EU-Parlamentet sammen med ændringsforslagene fra andre medlemmer af Beskæftigelsesudvalget. Nikolaj Villumsen glæder sig til at se hvilke ændringsforslag andre fremsætter, men forventer at der også vil være udvandingsforsøg i blandt dem:

Jeg glæder mig til at se alle de forslag jeg forventer der vil sigte på at have ambitionsniveauet. Samtidigt er jeg også sikker på, at der nok også skal komme nogle udvandingsforsøg fra industriens venner – men dem håber jeg vi kan få stemt ned.

Næste skridt

Beskæftigelsesudvalget skal debatere de forskellige ændringsforslag på et møde i Bruxelles den 1. marts, og stemme om dem i april. Inden da vil der være en periode med intense forhandlinger mellem de politiske grupper. Som Venstrefløjsgruppens forhandler vil Nikolaj Villumsen sidde med i alle forhandlingerne.

Husk du kan læse mere på vores temaside om asbest.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed