Nyhed Ny undersøgelse afslører:

Hvert sekund forsvinder en sygeplejerskes årsløn ud i skattely

En banebrydende undersøgelse fra Tax Justice Network fremstiller nu, hvor ekstremt omfangsrigt problemerne med skattely er. Den viser land for land, hvor store problemerne er, og ikke mindst genaktualiserer undersøgelsen problemstillingen med lande der fungerer som skattely inden for EU.

En ny undersøgelse afslører, at der hvert sekund flyttes beløb i skattely, der tilsvarer en årsløn for en sygeplejerske. (Foto: Unsplash)
Tobias Clausen

Tax Justice Networks arbejde viser, hvordan der på verdensplan sendes for over 2.672 milliarder kroner direkte i skattely årligt. Det svarer til, at 34 millioner sygeplejerskers årsløn forsvinder ud i skattely.

Det er desværre ikke et nyt problem. Derimod er det en fortsættelse af den generelle tendens til, at de rigeste i verden oftere og oftere overfører ekstreme beløb væk fra fællesskaberne og direkte ud til sig selv.

Pandemien har afsløret de alvorlige omkostninger ved at gøre skattepolitik til et redskab til at forkæle skattesnydere i stedet for at beskytte folks velfærd.

Alex Cobham, administrerende direktør for Tax Justice Network

Rige lande straffer fattige lande

I verdens fattigste lande fremgår det af rapporten, at der skattesvindles for beløb svarende til 52% af landenes samlede udgifter til sundhedssektorerne.

Det sker samtidig med, at verdens rigeste lande er ansvarlige for 92% af verdens skattetab. Det betyder, at der på verdensplan forsvinder for 2.622 milliarder kroner, som ellers skulle have været betalt skat af til gavn for eksempelvis velfærden, sundhedssektoren og den grønne omstilling.

Kigger man på G20 landene alene, er de ansvarlige for 26,7% af det samlede skattetab.

Alex Cobham, chefen for Tax Justice Network udtaler:

– Et globalt skattesystem, der mister over 427 milliarder dollars om året er et ødelagt system. Det er et system, der er programmeret til at fejle. Efter pres fra virksomhedsgiganter og skattelylande som Holland og UK har vores regeringer programmeret det globale skattesystem til at prioritere ønskerne fra de rigeste virksomheder og individer over behovet hos alle andre. Pandemien har afsløret de alvorlige omkostninger ved at gøre skattepolitik til et redskab til at forkæle skattesnydere i stedet for at beskytte folks velfærd.

EU’s sortliste under skarp kritik

I EU har man indført en sortliste, som skal bruges som værktøj til at undgå, at midler fra EU og EU-medlemsstater ender i skattely. Problemet er bare, at listen kun indeholder lande, der står for 2 procent af de globale skattetab. Og senest har EU fjernet Caymanøerne fra sin egen liste.

Det er et kæmpe problem, at multinationale selskaber og udspekulerede individer fortsat frit og uden problemer kan udføre skattesvindel for så ekstreme summer, som undersøgelsen beviser. Det viser entydigt, at det er på tide, at de alt for mange huller i EU’s lovgivning lukkes.

Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten

De to procent står i skarp kontrast til, at EU-lande selv står for 36 procent af de samlede globale midler, der ender i skattely.

At lande agere som skattely på trods af at de er medlemslande i EU er ikke nyt, og desværre bekræfter tallene fra undersøgelsen, at problemet med EU-skattely er fortsat tiltagende.

På tide med politisk handling

I EU-Parlamentet mener Enhedslistens Nikolaj Villumsen, at handling er på høje tid:

– Det er et kæmpe problem, at multinationale selskaber og udspekulerede individer fortsat frit og uden problemer kan udfører skattesvindel for så ekstreme summer, som undersøgelsen her beviser. Det viser entydigt, at det er på tide, at de alt for mange huller i EU’s lovgivning lukkes.

Konkret foreslår Nikolaj Villumsen:

– Det er først og fremmest vigtigt, at EU anerkender, at EU-lande i dag agerer som skattely. Med den anerkendelse må vi politisk følge op med at ændre sortlisten sådan, at også EU-lande kan komme på listen. Det ville betyde, at Danmark ville kunne holde udgifter væk fra selskaber, der agerer fra EU-skattely. Altså kan vi sikre, at penge tjent i Danmark også beskattes efter danske regler.

– Dette vil være et nybrud med hvordan det indre marked i dag er organiseret, men helt afgørende for rent faktisk at gøre noget ved problematikkerne med skattely inden for EU’s egne grænser.

Men det er ikke nok at vente på, at holdningerne i glaspaladserne i Bruxelles skifter.

– Mest afgørende lige nu er, at Danmark går forrest og indfører sin egen nationale sortliste. Dette er fuldt ud muligt inden for reglerne i dag, og vi mangler kun den politiske vilje fra den socialdemokratiske regering.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed