Nyhed

Grønne kræfter forsøger at afvise klimaskadelig reform af EU’s landbrugsstøtte

I morgen afgøres udsigten for reformen af EU's landbrugsstøtte. De nødvendige ændringer er langt fra at blive indfriet.

(Foto: Unsplash)
Tobias Clausen

I morgen står EU-Parlamentets plenarsamling i landbrugets tegn. Desværre er det ikke en grøn reform af EU’s landbrugsstøtte, som det burde have været. EU-Parlamentet nåede ikke i sidste periode at færdigbehandle landbrugspakken, og det nye parlament valgte så at genåbne den. Det ville have været en god mulighed for at tilpasse den til en ny grøn og klimavenlig dagsorden. Det er ikke sket.

Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet Nikolaj Villumsen er medunderskriver på et ændringsforslag, der har til formål at forkaste hele pakken for at starte arbejdet på en frisk.

– Jeg og andre gode kræfter arbejder ihærdigt for at afvise landbrugspakken. Stærke sorte kræfter arbejder intenst på at forhindre et ethvert skridt i en grønnere retning Hvis vi skal gøre os nogen som helst forhåbninger om at lave en grøn reform, bliver vi nødt at sende Kommissionen tilbage til tegnebrættet. Så får den også en mulighed for vise, at den faktisk mener det, når den taler om grøn omstilling. Siger Nikolaj Villumsen.

Problemerne er uændret

På trods af mange fine ord, ser der ikke ud til at ændre noget reelt ved landbrugsstøtten.

– Der er flere problemer med EU’s landbrugsstøtte, men et af de fundamentale problemer er, at landbrugsstøtten i dag primært uddeles til de dele af landbruget, der udleder allermest CO2, og som skader biodiversiteten. Det lægges der op til at fortsætte med. Det er et stort problem, for landbruget er en afgørende faktor, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Landbruget i Europa udleder alene lige så meget CO2 som samtlige biler på vejene. Der er derfor brug for en omlægning af støtten, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Kommentere Nikolaj Villumsen og fortsætter:

– Forslaget løser heller ikke det store problem, at landbrugsstøtten i dag bliver helt skævt fordelt. Godsejere, mangemillionærer og store industrielle landbrug modtager hvert år millioner af skattekroner i støtte, mens små og mindre landbrug må se langt efter støtte. Det er ganske enkelt ikke retfærdigt. Der skal være et loft for, hvor meget man kan modtage i støtte.

Læsningerne er lige til, men alligevel sker der i denne omgang ikke noget hvor hverken mennesker eller natur.

– Med landbrugsstøtten bør der følge krav, der tager hensyn til mennesker, dyr og natur. Store dele af Europas landbrug er alt for ofte forbundet med grelle eksempler på social dumping. Det er uanstændigt, at skatteborgernes penge bruges til udbytning af mennesker og udryddelse af natur og biodiversitet. Det har vi en mulighed for at ændre nu. Afslutter Nikolaj Villumsen.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed