Leder

“I USA blev en sort mands sidste ord et slogan, der gav genlyd over hele verden”

Nikolaj Villumsen (MEP)

Kære læser

Juni måned har været præget af EU-budgetforhandlinger. Hjemme i Danmark har et flertal i Folketinget givet regeringen et forhandlingsmandat, der ikke nødvendigvis sikrer et mere grønt og klimavenligt EU-budget. Om et par uger er der igen topmøde i Bruxelles, så håbet er stadig grønt, selvom budgettet desværre stadig lader til at forblive kulsort. Det kan du læse mere om i denne udgave af Øropa.

Dog er der også lidt godt nyt at fortælle. Jeg er personligt ret godt tilfreds med, at vi fik stemt et beslutningsforslag igennem om bedre forhold for sæsonarbejdere. Deres løn- og arbejdsvilkår har stort set altid været kritisable, men efter corona-krisen er den sociale dumping blevet endnu værre, og der er akut behov for en styrket kontrolindsats.

I USA blev en sort mands sidste ord et slogan, der gav genlyd over hele verden. Også i Bruxelles, hvor det lykkedes at få et flertal i EU-parlamentet til at vedtage en klar kritik af systemisk racisme og en lige så klar opfordring til EU og medlemslandene om at anerkende slaveri som en forbrydelse mod menneskeheden. Se min gode kollega i Venstrefløjsgruppen Younous Omarjees tale i parlamentssalen i Bruxelles. Lad os håbe, at de fine ord denne gang bider sig fast, så vi kan holde EU-parlamentet fast på kampen mod racismen.

EU-Parlamentet har også besluttet, at der skal nedsættes et skatteudvalg. Det er noget, jeg med særlig stor iver ser frem til at følge tæt. For EU’s sortliste over skattely trænger til en grundig og kritisk gennemgang, så store multionationale virksomheder også bidrager til vores fælles velfærd i stedet for blot at nasse på den. Ikke mindst skal vi have stoppet at EU-lande agerer som skattely så Danmark årligt går glip af milliarder.

Når parlamentet åbner igen efter sommerferien, går vi et travlt efterår i møde. Tyskland overtager i dag formandskabet i EU, og mon ikke de bakker op om Kommissionens ihærdige kamp for at få indført en europæisk lovbestemt mindsteløn? Heldigvis er vi lige så ihærdige i vores arbejde for at beskytte den danske arbejdsmodel mod det.

Jeg er også meget glad for at være blevet valgt som parlamentets ordfører i kampen mod asbest og ser derfor frem til for alvor at gå i gang med arbejdet for at beskytte håndværkere mod den dødelige asbest, der desværre stadig gemmer sig rundt om i vores bygninger.

Som ordfører for Venstrefløjsgruppen på EU’s 2030 biodiversitetsstrategi får jeg også travlt med at beskytte dyre- og plantearter i Europa mod udryddelse.

Og så kæmper vi selvfølgelig også videre for at få en bindende europæisk klimalov, for at stoppe social dumping og meget andet, som du kan læse mere om her i nyhedsbrevet Øropa. Næste udgave udkommer i september.

Indtil da ønsker jeg jer alle en dejlig sommer.

Røde og grønne hilsner

Nikolaj

Relaterede artikler

Baseret på disse emner:

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed