Nyhed EU-militær

Forsker: EU militærsamarbejde handler ikke om territorialforsvar

Ja-siden argumentere flittigt for at afskaffe forsvarsforbeholdet med henvisning til, at Danmarks forsvar skal styrkes. Men en forsker punkterer nu det argument. EU’s militære samarbejde har intet at gøre med territorialforsvar lyder det.

EU's militære samarbejde handler primært om militære operationer på det afrikanske kontinent. Eksempelvis i den tidligere franske koloni Tchad. (Foto: EDA)
Tobias Clausen
Tobias Clausen

”Ja til fælles forsvar af vores sikkerhed”

”Pas på Danmark, Stem ja”

Sådan lyder parolerne på Socialdemokratiet og Venstres valgplakater rundt omkring i landet, der opfordrer vælgerne til at afskaffe forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen d. 1 juni.

EU spiller ingen rolle, når det handler om det militære territoriale forsvar af Danmark.

Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet

Men argumentet om at forsvarsforbeholdet skulle have noget at gøre med Danmarks forsvar og sikkerhed skyder ved siden af. Det forklarer Peter Viggo Jakobsen, lektor og forsker på Forsvarsakademiet i et interview.

– EU spiller ingen rolle, når det handler om det militære territoriale forsvar af Danmark. Danmarks forsvar håndteres af NATO. Derfor er det ikke korrekt, når danske politikere påstår, at forsvarsforbeholdet skal afskaffes af hensyn til Danmarks territoriale forsvar, forklarer han.

Det udsagn bakkes op af en rapport om forsvarsforbeholdet fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Her lyder konklusionen bl.a.  “Forsvarsforbeholdet har ikke haft betydning for Danmarks territoriale sikkerhed, der fortsat varetages af og er forankret i NATO-samarbejdet”.

Handler om militære missioner i Afrika

EU’s militære samarbejde handler i stedet primært om militære missioner uden for EU primært i Afrika. Ud af EU’s i alt 14 militære missioner har 12 fundet sted på eller omkring det afrikanske kontinent. .

Når det handler om missioner ude i verden fremhæver Peter Viggo Jakobsen, at der er gode grunde til at prioritere FN frem for EU.

– Der er al mulig god grund til at investere mere i FN fremfor andre aktører. Det er vigtigt, at vi har et stærkt FN, der kan mægle og skabe fred i de lande, som EU og resten af vestmagterne er ligeglade med, fordi de ikke har nogen interesser der.

– EU har cirka 4000 soldater og civile udsendt i sine missioner og operationer rundt om i verden. Til sammenligning har FN op mod 100.000 soldater og civile udsendt. FN yder langt mere og er til stede i lande og konflikter, som EU og Vesten ikke prioriterer.

Den 1. juni skal vælgerne til stemmeurnerne og afgøre om Danmarks EU-forsvarsforbeholdet skal afskaffes.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere