EU-Kommissions kontroversielle forslag om nye EU-regler for ”tilbagesendelse” af asylansøgere er både moralsk forkert og sandsynligvis bundhamrende ulovligt og konventionsstridigt, siger Enhedslistens Per Clausen. Han mener derfor at forslaget bør sendes direkte tilbage til skrivebordet:
Vi hverken kan eller bør have et forslag der baserer sig på en praksis der ikke alene er bundharmende inhuman, men også, som minimum, er på kant med konventionerne, hvis da ikke ligefrem klart bryder med dem. Så meget for EU’s snak om retsstat.
Han fortsætter:
Med det jeg har set af forslaget indtil videre, synes jeg det endnu engang bærer præg af to ting: den klare højredrejning i EU-Kommissionens politik, og at det er blevet hastet igennem, for at leve op til an arbitrær deadline som Kommissionsformanden selv har sat. Jeg mener det bør sendes tilbage til skrivebordet.
Fra direktiv til forordning
Allerede på første side af EU-Kommissionens forslag bliver det klart, hvor store ændringer der rent faktisk er tale om. Hvor de nuværende regler tager form af et EU-direktiv, vil man nu ændre det til i stedet at være en såkaldt forordning. Dermed kan de nye regler få direkte gyldighed i medlemslandene, i stedet for det nuværende system, hvor EU-reglerne først skal omarbejdes til national lovgivning.
Selv om Danmark, gennem forbeholdet, har mulighed for at holde sig udenfor, kan det godt bekymre mig at man på denne måde fjerner muligheden for at tilpasse bestemmelserne til nationale forhold og lovgivning¸ siger Per Clausen.
Kontroversielle ”Rwanda-planer” er med
Blandt Per Clausens store kritikpunkter er også, at EU-Kommissionen har valgt at medtage de dybt kontroversielle deportationslejre, der placeres udenfor EU-landenes grænser. Det er dem der i Danmark ikke mindst kendes som ”Rwanda-planer”, mens de på EU-sprog er blevet omskrevet til det meget mere neutrale ”udrejsecentre”.
Han bemærker at det er et emne der er så betændt at også EU-Parlamentets store socialdemokratiske gruppe, har været ude at advare mod dem:
At man insisterer på at have de yderst kontroversielle ”udrejsecentre” – eller Rwanda-planer som man kender dem i Danmark og Storbritannien – med, viser hvor villig man er til at trumle al politisk modstand på det punkt. Selv EU socialdemokraternes egen politiske gruppe har været ude at advare mod det, men lige lidt har det hjulpet.
Det sker på trods af store bekymringer for menneskerettighederne og selvom domstole flere gange har endt med at blokere den slags initiativer. Det viser at det vigtigste for EU-Kommissionen ikke er at sikre folks rettigheder, men at søge at feje problemet ind under gulvtæppet. Men ude af øje, ude af sind er ikke en gangbar politik når det gælder menneskeskæbner.
Kontroversiel fremlæggelse
Det er ikke alene indholdet i det kontroversielle udspil der får kritik med på vejen af både Per Clausen og en række NGOere, for også hele måden det bliver gjort på, mener han er problematisk:
At præsentere så stor og kontroversiel en pakke så kort inden EU-Parlamentet skal debattere den med EU-Kommissionen er ganske enkelt ikke seriøst. Det lugter så meget af, at man ikke vil have at nogle skal have tid til at dykke ned i detaljerne af det, der fremlægges.
Per Clausen kommenterer afsluttende at han finder at præsentationstidspunktet, kun ca. en time før EU-Parlamentet skal diskutere forslaget med EU-Kommissionen, viser mangel på respekt for EU-Parlamentet:
Desværre synes det også at være en klar taktik fra EU-Kommissionens formand, der efterhånden har for vane at komme med vigtige udspil ganske kort tid før de skal debatteres. Det er klart at hun ikke ønsker reel debat om hendes forslag – og det er både skadeligt for demokratiet og mangel på respekt for EU-Parlamentet.
Flere reaktioner på pakken
Du kan læse mere om det kontroversielle udspil og reaktioner på det her:
- Avisen Danmark (Ritzau), 11. marts: EU åbner for udrejsecentre i tredjelande for afviste migranter
- Danmarks Radio, 11. marts: Knap 20 procent af afviste asylansøgere bliver sendt hjem – nu vil EU skrue bissen på
- Information, 11. marts: Nye EU-regler åbner for deportationscentre i tredjelande