Nyhed

EU’s landbrugsstøtte går til de rigeste – og adlen

Listen over dem, der modtager mest i landbrugsstøtte fra EU, har en del sammenfald med gæstelister til Kongehusets fester. Det viser en gennemgang, nyhedsbrevet Øropa har foretaget.

Greve og Hofjægermester Christian Georg Peter Moltke er ejer af Bregentved gods. Det udløste over 6,7 millioner kroner i landbrugstøtte i 2019. (Foto: originalt /Fc Nikon CC)
Tobias Clausen

Godsejere og nogle af Danmarks rigeste familier er blandt de største modtagere af EU’s landbrugsstøtte. Hver fjerde på en top 100 over de største modtagere af EU’s landbrugsstøtte er således godsejer og bærer i flere tilfælde en adelig titel.

Helt i top finder man greve, hofjægermester og godsejer Christian Georg Peter Moltke. Som ejer af Bregentved gods modtog han i alt 6,7 millioner kroner i landbrugsstøtte i 2019 og indtager dermed en førsteplads på listen. Bregentved er Danmarks største gods og har en anslået værdi på 950 millioner kroner.

Grever og baroner forgyldes

Længere nede på listen på plads nummer fem finder man Giesegård Gods og Svenstrup Gods, som for hovedparten ejes af Greve og kammerherre Michael Brockenhuus-Schack og hans bror Niels Brockenhuus-Schack, som også bærer greve-titlen. Sidste år modtog deres fælles landbrugsvirksomhed i alt 4,3 millioner skattekroner i landbrugsstøtte.

Så meget modtog de i landbrugsstøtte i 2019

Greve Christian Peter Moltke:
Bregentved Gods (6,7 mio. kr)

Greve Alexander Iuel Reventlow:
Hverringe Gods (4 mio kr.)

(Kilde: Landbrugsstyrelsen)

Se hele top 100 her

EU’s landbrugsstøtte har officielt til formål at sikre ”en rimelig levestandard” for landmænd. Men listen over de største modtagere af landbrugsstøtte domineres langt fra af små trængte landmænd.

Danmarks rigeste godsejere, grever og baroner fylder op på listen over de største modtagere af landbrugsstøtten. Ud af de 100 landmænd, der modtager flest skattekroner i landbrugsstøtte, er 25 godsejere. Sammenlagt modtog de over 80 millioner kroner i EU-landbrugsstøtte alene i 2019.

EU fordeler den direkte landbrugsstøtte – også kaldet grundbetaling, ud fra antallet af hektar man ejer således, at dem med flest hektar også modtager mest i støtte.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Multimilliardær på støtten

Den ordning er især kommet lensgreve og godsejer Bendt Hannibal Tido Wedell til gode. Med sine 12.775 hektar jord er han nemlig Danmarks næststørste jordejer. Det udløste 4,7 millioner kroner i landbrugsstøtte sidste år.

På listen er også Danmarks tredjerigeste familie. Familien Holch Povlsen er kendt som ejere af tøjfirmaet Bestseller og har en samlet formue, der sidste år blev opgjort til over 51 milliarder kroner. Dertil kommer også godserne Gyllingnæs og Constantinborg, der i 2019 udløste 2,7 millioner kroner til familien i landbrugsstøtte.

Der er dog ikke kun godsejerne, som nyder godt af støtten. Eksempelvis er Danmarks største svineproducent Martin Lund Madsen også at finde på listen. I 2019 modtog han via sit selskab Ny Endrupholm Invest ApS over 3,8 millioner kroner i direkte støtte. Samme år kunne han fremlægge et overskud på 73 millioner kroner efter skat.

Vil have støtten omlagt

I Enhedslisten vækker det kritik, at landbrugsstøtten forsat bruges til at støtte nogle af landets rigeste mennesker.

– Det er dem, der har mest, der også får mest. Det er desværre resultatet, når EU blindt uddeler landbrugsstøtten på baggrund af, hvor mange hektar jord, man ejer. Det bør der sættes en stopper for, siger Søren Søndergaard, EU-ordfører i Enhedslisten.

– Det er dem, der har mest, der også får mest. Det er desværre resultatet, når EU blindt uddeler landbrugsstøtten på baggrund af, hvor mange hektar jord, man ejer.

Søren Søndergaard, EU-ordfører, Enhedslisten

Der burde være en oplagt mulighed for omlægge landbrugsstøtten, når EU’s landbrugsministre i løbet af efteråret forhandler om en reform af landbrugspolitikken.

– Vi er helt grundlæggende imod landbrugsstøtten. Men så længe den eksisterer må vi i det mindste insistere på en mere fair – og selvfølgelig også grøn, fordeling af landbrugsstøtten. Det krav har Enhedslisten allerede rejst i Folketinget, men det ville hverken regeringen, SF eller de Radikale være med til at lægge afgørende vægt på, udtaler Søren Søndergaard.

Dem, der har mindst brug for det, får mest støtte

Det er ikke nyt, at især de rigeste dele af samfundet nyder godt at EU’s landbrugsstøtte. Allerede i 2007 kritiserede EU’s rigsrevision den skæve fordeling af midlerne, og i 2015 viste en opgørelse fra EU-Kommissionen, at 80 procent af støtten gik til de 20 procent rigeste landmænd i EU. Alligevel forsætter udbetalingerne af landbrugsstøtten til nogle af samfundet rigeste.

Senest har forskere fra Universitet i Lund kunnet påvise – at ikke alene går millioner af skattekroner til nogle af de allerrigeste landmænd – landbrugsstøtten tilflyder også de regioner i EU, hvor de klimaskadelige konsekvenser fra landbruget er størst og, hvor landmændene mindst har brug for støtten.

EU har netop vedtaget et nyt budget frem til 2027. Her er afsat 360 milliarder kroner om året til landbrugsstøtte. Omkring 65 procent af de midler Danmark får retur fra EU er i form af landbrugsstøtte.

Sådan har vi gjort

Listen over de 100 største danske modtagere af EU’s landbrugsstøtte er lavet på baggrund af landbrugsstyrelsens database.

Opgørelsen omfatter direkte støtte under søjle 1. Det vil sige grundbetalingsordningen og støtte til grønne landbrugsmetoder.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed