Nyhed

EU’s aftale om landbrugsstøtte er greenwashing

Klimaet blev igen den store taber i EU's landbrugspolitik, da aftalen om en landbrugsreform, der skal gælde fra 2023-2027 faldt på plads.

Tobias Clausen
Tobias Clausen

Fredag landede en trilog-aftale om EU’s landbrugspolitik – den absolut største udgiftspost i EU-budgettet og et af de steder, hvor EU kan gøre allermest for klimaet.

Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet Nikolaj Villumsen var ikke begejstret.

– Det er en trist aftale for klimaet. For den gør reelt ingen forskel. Videnskaben peger på, at mindst 10 procent af landbrugsarealet skal bestå af natur – som eksempelvis læhegn, for at sikre biodiversiteten. Det er endt på sølle tre procent. Det er alt for lidt, siger han.

De såkaldte eco-schemes er landet på 25 procent, selv om EU-parlamentet krævede 30 procent. Samtidig giver aftalen også landene mulighed for at sænke procentsatsen yderligere.

– Jeg har set, at Landbrug og Fødevarer kaldet det en barsk omgang for deres medlemmer. Men i virkeligheden er det langt fra, hvad der er behov for i kampen mod klimaet. Det er ikke landbruget, men klimaet, der taber på den her aftale, siger Nikolaj Villumsen og tilføjer.

– I aftalen er der stadig massiv støtte til kød- og mælkeindustrien, som vi ved er det, der er mest skadelig for klimaet. De få forbedringer, der er er alt for få og alt for lidt. De er der kun for syns skyld. Aftalen er ren greenwashing.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere