Nyhed EU-militær

EU-trænede soldater involveret i overgreb og drab på civile

Den 1. juni skal vælgerne stemme om Danmarks EU-forsvarsforbeholdet skal afskaffes, så det bliver muligt for Danmark at deltage i EU’s militære missioner. Men, hvad er det egentlig for nogle missioner, det handler om?

I Mali har EU givet våbentræning til soldater, som efterfølgende har begået overgreb og drab på civile. (Foto: EDA)
Tobias Clausen
Tobias Clausen

Libyen, Mali, Den Centralafrikanske Republik. Det er nogle af de steder, hvor EU’s militære missioner har fundet sted. Faktisk har 12 ud af 14 af EU’s militære missioner fundet sted i Afrika og Middelhavet – og de har ikke været uproblematiske.

Vi gennemgår her nogle af de mest problematiske operationer.

Bådflygtninge tilbage over Middelhavet

I den såkaldte Operation Sophia samarbejdede EU med den omstridte libyske kystmyndighed om at skubbe bådflygtninge tilbage over Middelhavet for at forhindre dem i at nå Europas grænser.

Det sker til trods for at Amnesty International har peget på, at kystmyndigheden begår overgreb på flygtninge og har været involveret i menneskesmugling. Selv efter EU selv i interne rapporter beskrev overgrebene forsat samarbejdet.

Det førte i marts 2022 til at den tyske regering nu har trukket sig fra den del af missionen.

Venstre og De Radikale har peget på EU’s militære mission i middelhavet som et eksempel på en mission, som de mener Danmark bør tilslutte sig, hvis forsvarsforbeholdet afskaffes.

Dræbte demonstranter i Mali

I missionen med det mundrette navn “EUTM MALI” har EU trænet den malisiske hærs soldater, der efterfølgende har begået overgreb og skudt og dræbt civile.

Siden 2018 har hæren været ansvarlig for 153 civiles død. Og et år før EU satte missionen i gang, dræbte de malisiske soldater 12 landsbyboere.

Putins lejesoldater i Den Centralafrikanske Republik

Der er mange grunde til at Putin er frygtet. En af dem er den brutale Wagner-gruppe – også kendt som Putins lejesoldater.
I EU-missionen EUFOR RCA i den centralafrikanske republik har EU trænet en bataljon, der nu er under Wagner-gruppens kontrol. Og regeringen har købt og indsat lejesoldaterne i landet.

Det har resulteret i beretninger om voldsomme drab på civile.

Danmark deltager ikke I EU’s militære missioner grundet forsvarsforbeholdet.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere