Nyhed Helt gak:

EU-regler tvinger 18.000 tomme fly på vingerne

Flyselskabet Lufthansa er på grund af EU-regler nødsaget til at sende 18.000 halv- eller heltomme fly på vingerne. Klimaaktivister kritiserer EU for ikke at tage klimakrisen alvorligt og Enhedslisten kalder situationen for ”helt gak”.

På grund af EU-regler sender Lufthansa 18.000 fly på vingerne, som ellers ville have været aflyst. (Foto: Pixabay.com)
Tobias Clausen
Tobias Clausen

Lufthansa er tvunget til at sende 18.000 halv- eller heltomme fly på vingerne for at beholde sine start- og landingstilladelser i større lufthavne. Det skriver flere medier.

Lufthansa har allerede meldt, at man aflyser 33.000 ruteflyvninger på grund af manglende efterspørgsel i lyset af coronapandemien. Men antallet af aflysninger ville have været endnu større, hvis ikke det var for EU-regler. Det forklarer direktøren for det tyske luftfartsselskab, Carsten Spohr, i et interview med avisen Frankfurter Allgemeine.

”På grund af den svage efterspørgsel i januar ville vi have reduceret markant flere flyvninger. Men vi er nødt til at foretage 18.000 ekstra, unødvendige flyvninger om vinteren bare for at sikre vores start- og landingsrettigheder ”, udtaler han.

Grunden til, at de mange fly sendes på vingerne uden passagerer skal findes i EU’s såkaldte ”use it or loose it”-regel. Reglen betyder, at hvis flyselskaberne ønsker at bevare sine start- og landingstilladelser i europæiske lufthavnene, skal de minimum benytte en vis procentdel af disse – ellers mister flyselskabet retten til samme antal tilladelser året efter.

Klimaktivist kritiserer EU

At EU tvinger tomme fly på vingerne i en situation, hvor der er behov for at sænke CO2-udledningerne af hensyn til klimaet, møder kritik fra både klimaaktivister og flybranchen selv.

”Mens der blev fundet klimavenlige undtagelser i næsten alle andre dele af verden under pandemien, tillader EU ikke dette på samme måde. Det skader klimaet, og er præcis det modsatte af, hvad EU-Kommissionen ønsker at opnå med sit “Fit for 55”-program (red. EU’s klimapakke)”, forsætter direktøren i Lufthansa.

Også den kendte klimaktivist, Greta Thunberg, kritiserer EU på det sociale medie Twitter oven på afsløringer om, at også det belgiske flyselskab Brussels Airlines har været nødsaget til at sende 3.000 tomme fly på vingerne.

Enhedslisten: Det er helt gak

I 2020 blev EU-reglerne om start- og landingstilladelser midlertidigt suspenderet for netop at undgå, at tomme fly blev sendt på vingerne.

Men i begyndelsen af 2021 vedtog EU, med støtte fra den danske regering, at genindføre reglerne igen. Dette skete efter sigende af hensyn til konkurrencen på lufthavnsmarkedet. Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, har svært ved at finde logikken bag.

”Det er jo helt gak, at EU midt i en klimakrise tvinger tusindvis af tomme fly på vingerne. Ovenikøbet i direkte strid med luftbranchens eget ønske”, udtaler han.

Enhedslisten gik som et af de eneste partier i Folketinget imod, da forslaget var til behandling i Folketingets Europaudvalg. Både Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF gav således mandat til, at Danmark kunne stemme ja til en ophævelse af suspenderingen.

”Vi pegede på, at forslaget meget vel kunne betyde, at tomme fly ville blive sendt på vingerne. Og at det ville skade klimaet. Desværre ville et flertal det anderledes. Og nu ser vi konsekvenserne ”, afslutter Søren Søndergaard.

Enhedslisten vil nu igen forsøge at rejse sagen over for transportministen.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere