Nyhed Rapport om grønne biler:

EU-regler står i vejen for grøn omstilling

Det er ikke muligt at leve op til grønne målsætninger for den danske transportsektor på grund af EU-regler. Det var konklusionen, da elbilkommissionen mandag fremlagde deres rapport.

EU-regler blokerer i dag for, at Danmark kan gå forrest i kampen for klimaet og forbyde salg af nye diesel- og benzinbiler. (Foto: Unsplash/ Alexander Popov)
Tobias Clausen
Tobias Clausen

Et flertal af partierne i Folketinget ønsker, som del af den grønne omstilling, at forbyde salg af nye benzin- og dieselbiler i Danmark fra 2030. Men det kan ikke lade sig gøre. EU-regler blokerer nemlig for, at Danmark kan indføre et sådan forbud.

Det kom frem på pressemøde mandag da formanden for den statslige elbil-kommission, Anders Eldrup, fremlagde kommissionens længe ventede rapport om mulige modeller for en grøn omlægning af transportsektoren.

Forbud må afvente EU

På pressemødet gjorde Anders Eldrup klart, at Danmark ikke kan forbyde salg af nye benzin- og dieselbiler som følge af EU-lovgivning. Den nødvendige grønne omstilling af transportsektoren i Danmark må derfor afvente EU.

– Vi opfordrer derfor regeringen til at arbejde for, at EU går foran ved at tillade en prop for fossilbiler. Men som det er i dag, så kan man ikke ved lovgivning give en garanti for, at Danmark helt dropper fossilbilerne, udtalte Anders Eldrup ifølge TV2.

Som det er i dag, så kan man ikke ved lovgivning give en garanti for, at Danmark helt dropper fossilbilerne

– Anders Eldrup, formand i elbilkommissionen

I den 242-siders lange rapport ”Veje til en grøn bilbeskatning” fremgår det, at elbilkommissionen ikke mener, at det er realistisk at leve op til den målsætningen om 100 procent grønne biler i 2030, så længe EU-reglerne blokerer for et forbud mod salg af nye diesel- og benzinbiler.

”Kommissoriets målsætning om, at 100 pct. af nysalget i 2030 udgøres af nul- og lavemissionsbiler vurderes ikke realistisk at opfylde. Det vil kræve et forbud mod eller prohibitivt høje afgifter på salg af konventionelle biler, hvilket vurderes at være i strid med EU-retten”, står der i rapporten.

Transportsektor afgørende for klimamål

Elbilkommissionen blev nedsat af den forrige regering og har haft til opgave at levere ”en konkret strategi for, hvordan et stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030 bedst kan realiseres, samtidig med at det er muligt at fastholde statens provenu”.

Transportsektoren tegner sig i dag for 28 procent af Danmarks CO2-udledninger, hvoraf personbiler udgør godt halvdelen af udledningen. En omstilling af transportsektoren er derfor helt afgørende for, at Danmark kan leve op til sine klimaforpligtelser.

Ifølge Klimarådet bør salget af nye diesel- og benzinbiler været udfaset senest i 2030, hvis Danmark skal kunne leve op til målsætningen om 70-procent reduktion i 2030.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere