Nyhed

EU modarbejder grønne madvaner

Trods grønne løfter fortsætter EU-støtten til kommercielle fremstød, der skal få forbrugerne i EU til at indtage mere kød og flere mælkeprodukter. En ny rapport fra Greenpeace konkluderer, at EU aktivt modarbejder folks lyst til at spise mindre kød og færre mælkeprodukter.

EU giver milliarder i støtte til kommercielle fremstød for kød og mælkeprodukter, der skal modarbejde forbrugernes tendens til grønnere madvaner (Billede fra Unsplash, Foto: Kyle Mackie)
Christian Schmidt Jacobsen

Klimakrisen kræver, at vi får grønnere madvaner.

Forbrugerne er da også ved at bevæge sig så småt i den retning i tanke og handling. Men EU modarbejder aktivt vores hang til grønnere madvaner, viser en ny rapport fra Greenpeace. EU giver nemlig borgernes skattekroner i milliardstøtte til kommercielle fremstød, der skal få os til at spise mere kød og indtage flere mælkeprodukter.

Unødvendig milliardstøtte

Rapporten fra Greenpeace viser, at EU i perioden 2016-2020 har givet næsten 1,9 milliarder kroner i støtte til reklamer for kød og mælkeprodukter. Blandt andet kampagnen ”Become a beefatarian”, som skulle få forbrugerne til at spise mere rødt kød, og den danske ”Glad for gris”-kampagne, hvis formål var at få flere unge i alderen 18-29 til at spise mere svinekød, har fået millioner i støtte fra EU.

– Det er meget voldsomt og dybt kritisabelt, at EU giver milliarder i støtte til noget, som der er fuldstændig unødvendigt. EU-borgerne indtager i forvejen dobbelt så meget kød og tre gange så mange mælkeprodukter som folk i andre dele af verden. Det skal vi have fundet klimavenlige alternativer til, i stedet for at fremme forbrug af kød og mejeriprodukter, siger Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard.

Modarbejder tendens til grønnere madvaner

Heldigvis går det den rigtige vej, hvis vi ser på forbrugernes adfærd og holdninger. En nyere undersøgelse, der dækker hele EU, har nemlig vist, at hele 68 procent af de adspurgte allerede er begyndt på en mindre kødfuldt diæt eller mener, at vi bør indtage mindre kød.

Den positive udvikling risikerer dog at blive undermineret af EU-støtten til reklamer for kød og mælkeprodukter. Den nye Greenpeace-rapport, ”Marketing Meat”, viser, at EU-aktivt modarbejder tendensen og holdningen hos forbrugerne. Støtten til kødreklamer har direkte til formål, at vores kødindtag skal øges, ikke mindskes.

Søren Søndergaard er ikke overrasket over den konklusion.

– Det er stik imod EU’s snak om at understøtte den grønne omstilling. Der er brug for et grundlæggende opgør med markedets forrang, som det her er udtryk for. EU kan ikke både støtte kommercielle fremstød til klimaskadelige produkter og samtidig fremme den grønne omstilling. Det ene modarbejder jo det andet.

EU-støtten til plantebaseret kost og økologiske produkter kan ikke hamle op med støtten til kød- og mælkeprodukter. Reklamer til kød- og mælkeprodukter har fået 32 procent af støtten til kostpromovering i perioden 2016-2020, hvor 19 procent er gået til fremme af plante- og frugtbaseret kost. Kun ni procent af støtten har været en del af fremstød til salg af økologiske madvarer.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed