Nyhed

EU mindsteløn truer den danske arbejdsmarkedsmodel

EU’s beskæftigelse og sociale rettighedskommissær, Nicolas Schmit, har i dag fremlagt EU-kommissionens køreplan for de næste fem år på social og arbejdsmarkedsområdet. Her foreslår EU-kommissionen konkret, at EU-landene pålægges at indføre en lovbestemt mindsteløn.

Foto: GUE/NGL
Tobias Clausen

Enhedslistens medlem af EU-parlamentet, Nikolaj Villumsen, er dybt bekymret for forslaget, som han frygter kan trække tæppet væk under den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor fagbevægelsen og arbejdsgiverne forhandler løn og arbejdsvilkår.

Nikolaj Villumsen udtaler: “Jeg synes, at det er positivt, at EU-kommissionen endeligt anerkender at der er et kæmpe problem med voksende ulighed og alt for lave lønninger, men deres forslag om at gennemtvinge en lovbestemt mindsteløn rammer helt ved siden af. Det kan få katastrofale konsekvenser på det danske arbejdsmarked, hvor fagbevægelsen og arbejdsgiverne forhandler løn gennem overenskomstforhandlinger.”

 

Forhistorien på en række spørgsmål inden for arbejdsmarkedet spøger 

Nikolaj Villumsen fortsætter: “Vi har igennem de seneste mange år, gang på gang set, hvordan EU-kommissionen og EU-domstolen har indskrænket retten til kollektive overenskomster og fagbevægelsens muligheder for at kræve lige vilkår for vores udenlandske kollegaer. Nu kan en lovbestemt mindsteløn blive endnu et slag mod lønmodtagernes rettigheder. I stedet bør fagbevægelsen styrkes, så den lettere kan sætte ind overfor social dumping.”

Og afslutter: “I Lissabon-traktaten står det klart og tydeligt, at EU ikke har kompetence til at lovgive om løn. Det EU-kommissionen nu forsøger er at udvide EU’s magt på et ekstremt sårbart område for Danmark. Derfor er det afgørende, at den danske regering siger klart fra. EU skal ikke bestemme over vores løn.”

Det forventes, at udspillet om en EU-mindsteløn fremlægges allerede i løbet af 2020.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed