Nyhed Rapport afslører:

EU-Mercosur-handelsaftalen kan accelerere modeindustriens bidrag til afskovning

Modegiganter er store syndere, når det kommer til afskovning i Sydamerika, afslører rapport fra paraplyorganisationen Stand.earth. Selvom flere af de implicerede virksomheder har lovet - om end ikke guld - så i hvert fald grønne skove, så er det kun udadtil, at løfterne bruges til grøn branding. En ny handelsaftale mellem EU og de sydamerikanske Mercosur-lande vil give virksomhederne friere spil til at skade regnskovene.

Handelsaftalen mellem EU og Mercosur risikerer, at accelerer modeindustriens afskovning i Amazonas. (Foto: Gunhild Oland Santos-Nedrelid / Flickr)
Christian Schmidt Jacobsen

Har du tøj fra H&M eller Zara? Eller måske sko fra Nike eller Adidas? Så har du desværre lagt dine penge i virksomheder, der forårsager afskovning i Amazonas. Det viser en ny rapport udarbejdet i slutningen af sidste år af den grønne paraplyorganisation Stand.earth. De har undersøgt globale produktionskæder indenfor modeindustrien, der leder til afskovning i Sydamerika.

Modeindustrien accelerer afskovning

Store spillere inden for modeindustrien er nævnt i rapporten. Det gælder eksempelvis Prada, H&M, Zara, Adidas, Nike, New Balance, Armani og Fendi, for blot at nævne et par stykker. I alt knytter rapporten forsyningskæder hos mere end 50 brands til den store Sydamerikanske lædereksportør, JBS.

Det er kendt, at JBS er medskyldig i afskovning i Amazonas. Herhjemme har JBS bl.a. været indblandet i en sag, der har fået Greenpeaces opmærksomhed. Greenpeace har nemlig dokumenteret, hvordan den danske slagterikoncern Danish Crown i stor stil importerer kød fra JBS gennem et datterselskab. JBS benytter sig af ulovligt afskovet jord til deres kvægdrift.

Indtil nu har primært kvægdrift til kødproduktion været fremhævet som problematisk i forhold til den tiltagende afskovning i Amazonas. Men JBS knyttes nu også med førnævnte modebrands. Produktion af enorme mængder læder har nemlig givet JBS endnu et økonomisk incitament til at forøge deres kvægdrift. JBS er derfor også storeksportør af læder. Det er læder, som modegiganterne benytter i deres produkter.

Rapporten afdækker, at Italien er den største europæiske importør af brasiliansk læder. Hele 27,3 procent af lædereksporten blev i 2020 fragtet til Italien for at blive brugt til produktion af sko og tasker.

Tomme grønne løfter

JBS har tidligere givet grønne løfter. Først lovede de, at produktionen skulle være fri for afskovning fra 2011. Det løfte blev ikke holdt og er nu udskudt til 2035 – hvilket har ført til hovedrysten fra grønne organisationer.

Men det er ikke kun JBS, der kommer med tomme grønne løfter. Rapporten fra Stand.earth dokumenterer nemlig også, at flere af de implicerede modebrands overtræder deres egne klimastrategier med brug af læder fra afskovede områder i Sydamerika.

Stand.earth påpeger, at 22 ud af 74 modevirksomheder, der er i stor risiko for at bruge læder fra ulovligt afskovede områder, har politikker om ikke at benytte læder i deres produktionskæder, som kommer fra afskovning. De resterende virksomheder har ingen løfter om at holde sig fra læder fra afskovede områder.

EU-Mercosur-aftalen liberaliserer handel med læder og modetøj

EU blev i juni 2019 enige om indholdet af en frihandelsaftale med Mercosur-blokken, som består af de sydamerikanske lande Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay. Aftalen er vidt og bredt kritiseret af både eksperter, NGO´er og politikere, der er bange for, at afskovningen vil blive accelereret, når aftalen træder i kraft. Det skyldes især, at aftalen liberaliserer handlen med klimaskadelige produkter.

Med den nye rapport er der da også grund til at frygte, at liberaliseringen af handel med læder og modetøj, vil forøge afskovningen. EU-Mercosur-handelsaftalen nedsætter nemlig tolden på eksport af modetøj og læder fra EU til Mercosur med 35 procent.

Vi står altså med en produktionskæde, hvor de sydamerikanske regnskove bliver nedlagt ulovligt og pladsen brugt til at fremstille læder til sko og tasker. Med EU-Mercosur-aftalen vil EU-producenter af sko og tasker, primært italienske virksomheder, få stimuleret deres efterspørgsel, idet de billigere vil kunne eksportere produkter til afsætning i netop Mercosur-landende. Det vil formentlig få dem til at efterspørge mere læder fra JBS, hvilket kan lede til yderligere ulovlig afskovning i især Brasilien.

Det er ikke alle, som er skuffede med udsigten til en større eksport af læder og skotøj fra Mercosur-landene med de dertilhørende konsekvenser for regnskoven. Lobbyistorganisationen CEC (European Confederation of the Footwear Industry), der varetager interesserne for fordtøjsindustrien i EU, roser EU-Mercosur-aftalen for at liberalisere handlen med deres produkter.

Handelsaftalen er endnu ikke endeligt godkendt i EU-systemet. Det er uvist, hvornår det vil ske. Den danske regering støtter aftalen, selvom veto fra ét enkelt EU-land vil være nok til at bremse den.

Rapporten fra Stand.earth kan findes her: Nowhere to Hide: How the Fashion Industry is linked to Amazon Rainforest Destruction

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed