Nyhed

EU frikender verdens værste skattely

EU har opdateret sin sortliste over skattely-lande, men flere af verdens værste skattely er ikke at finde på listen. Det møder skarp kritik fra politikere og udviklingsorganisationer.

Berygtede skattely, som Panama, Isle of Man og Jersey er helt fjernet fra EU’s sortliste over skattely. Det møder kritik fra Enhedslisten. Foto: Jailam Rashad (Unsplash)
Tobias Clausen

EU’s finansministre har i dag vedtaget at opdatere EU’s sortliste over skattely. Selvom sortlisten over skattely udvides til at omfatte flere lande, møder det heftig kritik, at nogle af de værste skattely samtidig helt frikendes for at havne på listen.

Nikolaj Villumsen, EU-ordfører og spidskandidat til EU-Parlamentsvalget for Enhedslisten, udtaler,

– Det er selvfølgelig positivt, at EU nu udvider listen over sortlistede skattely. Men med beslutningen i dag frikender EU samtidig en række af verdens værste skattely. Berygtede skattely, som Panama, Isle of Man og Jersey fjernes helt fra EU’s lister. Det er både absurd og fuldstændig uacceptabelt oven på de mange skandaler, som vi har set i medierne den seneste tid.

– EU’s sortliste over skattely var i forvejen hullet som en si. Skattely i EU som fx Luxembourg, Malta og Irland har været undtaget fra begyndelsen. Nu lader man så yderligere kendte skattely slippe af krogen. Jeg synes, at det endnu engang tegner et billede af et EU, som reelt ikke ønsker at gøre op med skattely og skatteunddragelse.

– Efter dagens beslutning må vi tænke nyt hvis vi skal skattely til livs. Jeg mener, at Danmark bør gå foran og lave en national sortliste over skattely, hvor vi sikrer, at alle skattely kommer på listen. Også skattely i EU som Luxembourg og Irland. Enhedslisten har derfor fremlagt forslaget i Folketinget om en sådan liste. Jeg håber meget, at der kan samles flertal for forslaget, når folketinget skal stemme om det i næste uge.

Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om en national sortliste over skattely. Forslaget skal til afstemning d. 19 marts 2019.

Baggrund

EU etablerede i december 2017 en sortliste over skattely. Forud for Rådsmødet i dag var der i alt 5 lande på EU’s sorte liste over skattely. Derudover var over 60 lande placeret på en grå liste på baggrund af løfter om at ville reformere landenes skattepolitik, så landene ikke længere kan bruges som skattely. Det er disse løfter, som i dag blevet evalueret om skulle føre til, at lande blev fjernt eller tilføjet til sortlisten. Som frygtet blev en række kendte skattely frikendt for at havne på EU’s sortliste.

Ved dagens opdatering blev kun 10 lande tilføjet EU’s sortliste, 25 lande blev fuldstændig frikendt, heriblandt kendte skattely som Panama, Hong Kong, Isle of Man og Jersey. 34 lande har fået fristforlængelse og undgår dermed en sortlistning ved at forblive på grålisten. Det omfatter bl.a. berygtede skattely som Bahamas, British Virgin Islands, Cayman Islands og Schweitz.

De opdaterede lister kan ses her

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed