EU’s finansministre har i dag vedtaget at fjerne Cayman Islands fra EU’s sortliste over skattely. Det sker til trods for, at Cayman Islands vurderes til at være et af verdens værste skattely. Beslutningen om af fjerne Cayman Island fra listen møder skarp kritik fra flere sider. Udviklingsorganisationen OxfamIBIS kalder manøvren for ”absurd”.
– Caymanøerne er en international piratstat, der er kendt og berygtet for at leve af at stjæle andre landes skatteindtægter. En skattelyliste uden dem er en absurditet,” udtaler Oxfam IBIS’ generalsekretær, Kristian Weise i en pressemeddelelse.
Kritikere har længe advaret om, at kriterierne for listen er så slappe, at nogle af verdens værste skattely med få og ubetydelige ændringer i deres skattepraksis kan blive taget af listen. Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard kritiserer også beslutningen om at fjerne Cayman Island fra listen blot otte måneder efter østaten første gang kom på listen.
– Det er for mig helt uforståeligt, at EU nu fjerner Cayman Islands fra sin sortliste. Cayman Islands er et af verdens værste skattely og bør derfor selvfølgelig også sortlistes. Desværre er det bare endnu et eksempel på, at EU overhoved ikke tager kampen mod skattely alvorlig, siger han.
Hjælpepakker i skattely
Efter Cayman Island fjernes fra listen, vil EU’s skattely-liste ikke indeholde ét eneste af de ti lande, som organisationen Tax Justice Network har karakteriseret som værende blandt de værste skattely i verden. Det risikerer at få konsekvenser for kampen mod skattely i Danmark.
Flere danske virksomheder, der har modtaget skattekroner fra de danske corona-hjælpepakker, har nemlig forbindelse til Cayman Islands. De vil nu fremover kunne få endnu lettere adgang til at modtage støtten fra den danske stat.
Det får nu Enhedslisten til at endnu igen at rejse kravet overfor regeringen om en mere effektiv dansk national sortliste over skattely, som indeholder langt flere lande.
– EU’s sortliste over skattely har vist sig at være et tæt på ubrugeligt værktøj i kampen mod skatteunddragelse. Vi kan vente længere på handling. Regeringen bør lave en dansk national sortliste, der indeholder langt flere skattely. Det har lande som Frankrig og Belgien allerede gjort. Vi bør følges deres eksempel, forklarer Søren Søndergaard.
Fakta om Cayman Islands
Cayman Islands har fornyeligt lavet en mindre ændring i sine regler for, hvor stor en tilstedeværelse et investeringsselskab skal have for at kunne blive registreret i østatens virksomhedsregister. Denne ændring – som ifølge OxfamIBIS i praksis har en minimal betydning – har tilsyneladende været nok til, at få EU til at stryge Cayman Islands fra sin skattely-liste.
Landet har imidlertid stadig en selskabsskat på nul procent, udbredt bankhemmelighed og en økonomi, der primært baserer sig på investeringer, der kun findes på papiret.
– Vi har senest set hvordan millioner af skattekroner fra corona-hjælpepakkerne er gået til virksomheder i skattely. Ved at frikende Cayman Islands bliver det nu fremover endnu svære, at komme efter de virksomheder, som vil snyde fællesskabet. Det er helt uacceptabelt, afslutter han.
Ud over Cayman Island bliver også Oman nu fjernet fra listen imens Anguilla og Barbados bliver tilføjet. Med opdateringen indeholder EU’s skattely-liste i alt tolv lande. De er følgende: American Samoa, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad og Tobago, US Virgin Islands og Vanuatu