Nyhed EU-Parlamentsvalg 2024

Enhedslistens spidskandidater til EU-Parlamentet

Enhedslistens årsmøde valgte den 28. maj spidskandidater til det kommende EU-Parlamentsvalg.

Pelle Christy Geertsen

På Enhedslistens årsmøde 2023 valgte de delegerede med overvældende flertalt at bekræfte resultatet af urafstemningen om spidskandidater til næste års valg til EU-Parlamentet. Det betyder at Enhedslistens EU- spidskandidater er valgt i følgende rækkefølge;

1. Per Clausen

2. Frederikke Hellemann

3. Nana Højlund

4. Ludvig Goldschmidt

 

Nedenfor kan du læse om de fire spidskandidater og hvordan de præsenterede sig selv til Enhedslistens medlemmer, ligesom du kan finde links til deres respektive twitterkonti

 

Per Clausen

68 år, uddannet Cand. Phil. I Samfundsfag, Rådmand i Aalborg og tidligere Medlem af Folketingen og tidligere formand for Dansk Magisterforbund.

Jeg har besluttet mig for at stille mig til rådighed som kandidat for Enhedslisten ved det kommende valg til EU-parlamentet. Dette valg bliver helt afgørende. Klimakampen venter ikke. Og der er brug for stærke socialister, som står på lønmodtagernes side imod kapitalen. Og faktisk mener jeg, at vi har gode muligheder for at gå frem ved dette valg. Det forudsætter, at vi bliver i stand til at føre en stærk fælles kampagne, hvor forskellen på os og de andre partier bliver helt tydelig. Det burde heller ikke være svært.

Vi har 3 hovedsynspunkter, som der efter min opfattelse er bred enighed om i Enhedslisten – og som ingen andre partier samlet set står for.

For det første ønsker vi et helt andet europæisk samarbejde, end det EU står for.

For det andet arbejder vi hele tiden i EU-parlamentet og i folketinget for at forhindre forringelser og for at gennemføre forbedringer i EU.

For det tredje ønsker vi at sikre nationerne mulighed for at gå længere end EU-reglerne kræver, når det handler om beskyttelse af miljø, natur, klima, arbejdstagerettigheder m.v..

Det vil i øvrigt ikke være nyt for mig. Det var præcis den linje, jeg arbejdede ud fra, da jeg i årene 2007 til 2011 var EU-ordfører for Enhedslisten i folketinget og tilbragte fredag efter fredag i Folketingets Europaudvalg med at kæmpe for denne linje – samtidig med at jeg arbejdede for at få flertal for at udfordre EU-reglerne i folketinget. Det lykkedes faktisk 3-4 gange i disse år.

Twitter: @PerClausen3

Man kan blandt andet læse mere om Per Clausens kandidatur i TV2-historien Enhedslisten-veteran bliver spidskandidat til Europa-Parlamentet.

 

Frederikke Hellemann

31 år, uddannet Cand.scient.pol, Politisk rådgiver i Ventrefløjsgruppen i EU-Parlamentet. Tidligere medlem af Enhedslistens Forretningsudvalg.

Der er brug for Enhedslisten i EU-Parlamentet. Det var sandt, da vi sagde det i EU-valgkampen og siden vores parti gjorde sit indtog i Parlamentet, har vi bevist det.
Som kontorleder og rådgiver for Nikolaj Villumsen er jeg stolt af at have været med i forreste række hele vejen – i sejre og nederlag.

Vi har vist, at der er brug for os, når vi samler flertal for ny asbestlovgivning, så bygningsarbejdere og brandmænd ikke skal risikere liv og helbred, når de arbejder i asbestbefængte bygninger.

Frederikke Hellemann på talerstolen til Enhedslistens Årsmøde.Vi har vist det, både når vi har leveret grønne resultater og når vi har råbt op om højrefløjens klimasvigt på trods af guld og grønne løfter.

Som datter af en enlig mor, der fandt penge til lejrtur og flyverdragt med ugentlig grøddag og egne afsavn, giver de tunge valg, mellem mad eller medicin, strøm eller varme, hos fattige familier, ældre og udsatte mig ondt i maven.
De viser, at vi kun lykkes i klimakampen, hvis den er socialt retfærdig. Men modsat den enlige mor har de rige råd til at betale. Forgyldt af inflationen har afkast og overskud sat nye absurde rekorder.

Der vil også fremover være brug for Enhedslisten i EU.

Hver dag har jeg sammen med Enhedslistens EP-hold, den europæiske venstrefløj og sociale bevægelser knoklet for klimaet og naturen, for lønmodtagerne, for mennesker på flugt, for undertrykte folk og for dyrevelfærden.

Jeg stiller op for at fortsætte arbejdet, lægge arm med multinationale nasserøve og sorte landbrugslobbyister og give asociale liberale kamp til stregen

Twitter: @fredhellemann

 

Nana Højlund

34 år, uddannet Social- og sundhedsassistent, Afdelingsnæstformand FOA Randers.

Enhedslisten skal være til stede i Europa-Parlamentet, vi skal gøre vores indflydelse gældende og benytte os af muligheden for at gøre Europa rødt og grønt.

Vores grønne dagsorden skal ingens øre gå forbi, vi skal blive ved med at insistere på, at vi kan udrette mere samt, vi kan være mere ambitiøse end de allerede fremsatte klimamål, det kan gøres bedre, det handler om prioritering og den skal vi have ændret!

Min vision er at gøre en forskel, til det bedre, i denne verden og jeg ved, at når det kommer til EU så laves der love, som har store konsekvenser for Danmark og danske lønmodtagere. Der er lavet love om mindsteløn, som regeringen og fagbevægelsen fortsat kæmper imod, men hvis det sker at Danmark skal indføre dette, så kan vi i Danmark opleve working poor meget snart. Finanspagten som blev vedtaget i 2012, har til dato stor indvirkning på det danske velfærdssamfund da den foreskriver, at der skal være overskud eller balance i de offentlige finanser.

For det danske velfærdssamfund og for ligestilling, da ser jeg, at vi arbejder for, at det sociale sikkerhedsnet bliver mere finmasket i Danmark ved hjælp af vores indflydelse i EU, men det, der kan løses i Danmark uden EU’s indblanding, skal løses i Danmark.
Derfor er det vigtigt, at der er en rødgrøn arbejder stemme nede i parlamentet.

Jeg er Nana, jeg er fra Randers og jeg er til dagligt, afdelingsnæstformand i FOA Randers og jeg vil gøre en forskel i Europa.

Twitter: @nanahojlund  Facebook: NanaHCorfitz  Instagram: nana.hojlund

 

Ludvig Goldschmidt

28 år, Ph.d. i idehistorie, Politisk rådgiver i Folketinget.

I 2017 hørte jeg den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis tale. Han fortalte om et EU, der undergravede sydeuropæiske demokratier og tvang millioner ud i fattigdom. Bagefter gik jeg hjem og meldte mig ind i Enhedslisten.

Vi har brug for partier i Bruxelles der står på befolkningens side overfor de stærke økonomiske eliter. Og som står på naturen og klimaets side, overfor olie- og gasindustrien.
Enhedslisten i EU arbejder for progressive fremskridt. I den sidste periode har vi kæmpet for arbejderne i byggebranchen, naturen, klimaet og retsstaten. Det skal vi blive ved med, fordi det er kampe, der også skal kæmpes i Bruxelles.

Det er kampe, som kun kan vindes sammen med bevægelserne. Det er den tro på fællesskaber, jeg for alvor har mødt i Enhedslisten, hvor jeg har været dybt involveret i den sidste kommunalvalgkamp og folketingsvalgkamp.
Jeg har altid været mest politisk optaget af det lokale arbejde. Først som studenterpolitisk aktiv og sidenhen som lokal græsrod og valgt til Enhedslisten Københavns bestyrelse.

Jeg har skrevet Ph.d. afhandling om økonomers magt i dansk politik, og løbende deltaget i den offentlige debat om økonomi. Et emner der hænger tæt sammen med EU, blandt andet fordi budgetloven er dikteret af Bruxelles.
Vores kampagne skal vise, hvilke begrænsninger EU sætter i hverdagen, for velfærden og klimahandling – og hvilke progressive muligheder vores mandat i Europa-Parlamentet giver. Det vil jeg gerne bidrage til, som spidskandidat for Enhedslisten.

Twitter: @ludviggo

Deltagere til Enhedslistens årsmøde 2023

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed