Nyhed Arbejdsmiljø

Bedre beskyttelse af arbejdere mod bly og diisocyanater bydes velkommen

Nikolaj Villumsen hilser det velkomment at EU-Kommissionen endeligt har præsenteret et forslag om bedre beskyttelse mod bly og diisocyanater.

Pelle Christy Geertsen
Pelle Christy Geertsen

Enhedslistens Medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, hilser det velkomment at EU-Kommissionen nu, efter lidt forsinkelse, endeligt har offentligt sit forslag om at øge arbejdstageres beskyttelse mod påvirkningen fra bly og diisocyanater. Konkret skal det ske ved en opdatering af to forskellige EU-direktiver (Rådets direktiv 98/24/ EF og direktiv 2004/37/EF).

De to gamle direktiver, hvoraf det ældste er fra 1998, samles i EU-Kommissionens nye forslag med den mundrette titel Forslag til direktiv om ændring af Rådets 98/24/ EF og direktiv 2004/37/EF for så vidt angår grænseværdier for bly og uorganiske forbindelser heraf og diisocyanater.

Grænseværdi for første gang

Nikolaj Villumsen hæfter sig i første omgang ved at der foreslå grænseværdier for diisocyanater for første gang:

Det er vigtigt at vi nu for første gang får en EU-eksponeringsgrænse for diisocyanater. Op til 15% af alle astmatilfælde for folk i den erhvervsaktive alder i EU, skønner man skyldes udsættelse af diisocyanater, og hver år udsættes millioner af arbejdere for dem. Derfor MÅ handling også til.

Ifølge EU-Kommissionen udsættes mere end 4 millioner arbejdstagere i EU for de farlige forbindelser hvert år. Det sker for eksempel ved produktion eller brug af visse former for skum, plast, overfladebehandlingsmidler, lakker, tokomponentmaling og klæbemidler.

Nikolaj Villumsen påpeger at grænseværdier skal anlægges med sigte på at beskytte ansattes helbred:

Isocyanater er en af de substanser, hvor der ikke findes en grænseværdi der er sikker for mennesker, og samtidigt forekommer det mange steder i hverdagen. Jeg håber at vi kan få etableret nogle seriøse og bindende bestemmelser der vil minimere risikoen for dem der arbejder med forbindelserne.

Isocyanater er en af de substanser, hvor der ikke findes en grænseværdi der er sikker for mennesker, og samtidigt forekommer det mange steder i hverdagen

Alt for høje værdier for bly

Selvom de fleste produkter med bly har været ulovlige i Danmark i mere end 20 år, er der stadigt fare for at blive udsat for det i en række arbejdssituationer. Der udvikles eksempelvis blydampe når metal loddes eller opvarmes, ligesom det kan findes i visse former for industrilakering, eller forekomme ved nedrivningsarbejde.

Den nuværende grænseværdi er alt for høj, og må ændres, fastslår Nikolaj Villumsen:

Vi skal huske at bly er en nervegift, og at den ophobes i vores væv og knogler med tiden. Derfor er det også uforståeligt for mig at de grænseværdier der diskuteres i denne forbindelse, kan variere med en faktor 10 imellem industri og eksperter. Her er det klart at vi bør være på sundhedens og forsigtighedens side. Alt andet er for kortsigtet.

Nikolaj Villumsen vil nu nærstudere udspillet fra EU-Kommissionen, herunder ikke mindst om de foreslåede grænseværdier er sat korrekt:

Én af de ting vi nu må i gang med at granske, er hvorvidt de grænseværdier der foreslås er de korrekte, eller om de eksempelvis bør sænkes. Det vi har behov for er jo reelle forbedringer og højere beskyttelsesniveauer, ikke blot kosmetiske ændringer. Desværre ser vi for ofte at EU-Kommissionen vælger den kortsigtede besparelse, fremfor at tænke langsigtet.

Én af de ting vi nu må i gang med at granske, er hvorvidt de grænseværdier der foreslås er de korrekte, eller om de eksempelvis bør sænkes.

 EU-Kommissionens forslag skal nu behandles i både EU-Parlamentet og i EU’s Ministerråd.

Mere information om forslaget kan læses her.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere