Nyhed

Amazonas regnskove skal ikke ende i din grillpølse

EU-parlamentets klima- og miljøudvalg har netop stemt en betænkningsrapport igennem, der har til formål at beskytte blandt andet Amazonas skove mod afskovning.

Foto: Unsplash
Tobias Clausen

Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet Nikolaj Villumsen, venstrefløjsgruppen GUE/NGL’s ordfører på området har i forhandlingerne lykkedes med at styrke kravene om at beskytte regnskovene mod afskovning, beskytte lokalbefolkningen mod fordrivelse og menneskerettighedsovertrædelser og dyrearter mod udryddelse.

Regnskoven bliver fældet og arealerne bliver omlagt til blandt andet dyrkning af sojabønner. Bønnerne sælges videre som foder til produktionsdyr, som bliver til kød i køledisken. Når du lægger din grillpølse på grillen, har du i dag ingen mulighed for at vide, om din pølse blev produceret på bekostning af regnskoven.

Så sent som i maj kunne Verdens Skove afsløre, at Danish Crown havde tropisk skov på samvittigheden. I en rapport sporede de soja importeret af danske svineproducenter, som er medejere af Danish Crown til afskovning i Brasilien.

– I dag kan landmænd blot trække ligegyldigt på skuldrene og påstå, at de ikke ved, hvor og under hvilke vilkår deres foder er produceret. Derfor er første skridt imod at forhindre afskovning ganske enkelt et kædeansvar. Alle skal hele vejen ned gennem produktionskæden have et ansvar for, hvem de handler med, siger Nikolaj Villumsen.

Bitter smag af udryddelse

Afskovningen sker ikke kun på bekostning af træerne i sig selv. Den har også alvorlige konsekvenser for befolkningen i området, som bliver fordrevet fra deres hjem. Afskovning har en alvorlig klimamæssig slagside. Det vurderes, at tropisk afskovning i dag står for 20 procent af de globale udledninger. Regnskovene er også de steder på kloden, hvor biodiversiteten er mest mangfoldig. Så hver gang et område afskoves, sættes en lang række plante- og dyrearter under endnu større risiko for udryddelse.

– Det kan ikke andet end at give en grim smag i munden at tænke på, at store stærke multinationale virksomheder mod bedre vidende bare tager for sig af jordens sparsomme, men livsvigtige ressourcer. Rapporten er også første skridt imod at skabe bæredygtige levebrød for lokalbefolkningen i pagt med naturen og dyrearter, siger Nikolaj Villumsen.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed