Nyhed Ny rapport:

50 gode forslag, som EU forhindrer Danmark i at vedtage

I en ny rapport afdækker Enhedslisten 50 eksempler, hvor EU begrænser Danmarks mulighed for at vedtage bedre regler på en stribe politikområder.

Foto: iStock
Tobias Clausen
Tobias Clausen

Rapporten, som indeholder en række eksempler, bygger på juridiske vurderinger, som partiet har fået foretaget af de relevante fagministerier ved at stille over 100 spørgsmål i Folketinget.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens spidskandidat til EU-Parlamentet og medforfatter til rapporten udtaler,

– Jeg har ofte som medlem af Folketinget oplevet at selv små uskyldige forslag bliver afvist med begrundelsen ”Det må vi ikke for EU. ”Det fik os til at undersøge nærmere, hvor EU-reglerne opstiller begrænsninger. Og jeg må sige, at selv vi er blevet overrasket over, hvor udbredt problemet er. De mange eksempler vi fremhæver i vores gennemgang er bare toppen af isbjerget.

50 gode forslag EU forhindrer

Enhedslisten har på baggrund af en række spørgsmål til forskellige ministerier udarbejdet en rapport med eksempler på 50 forslag, som EU-regler forhindrer Danmark i at gennemføre.

Du kan læse hele rapporten her

– Vi kan alle sammen hurtigt blive enige om, at det bedste ville være, hvis vi på EU-niveau kunne blive enige om bedre regler. Udfordringen er bare, at en række reaktionære EU-lande blokerer for mange gode forslag i EU. Vi mener derfor, at lande som ønsker et andet og stærkere europæisk samarbejde skal have lov til at gå foran og vise vejen. Danmark har før vist, hvordan vi som et lille land kan få utrolig meget indflydelse på udviklingen i resten af Europa ved at gå foran og vise at tingene kan gøres på en anden måde.

– Desværre ser vi ofte, at de nuværende EU-regler fungerer som en bremseklods, når lande ønsker at gå foran i Europa og sikre bedre regler for klima og miljø, forhindrer social dumping eller bare højne fødevaresikkerheden, sundheden eller dyrevelfærden. Enhedslisten foreslår derfor konkret, at EU indfører en traktatfæstet ret for de enkelte EU-lande til at gå foran og indføre bedre højere standarder, hvis de skulle ønske det.

Læs hele Enhedslistens rapport om 50 gode forslag, som EU forhindrer Danmark i at indføre her.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederTilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere