Leder

”Handelspolitik er også klimapolitik”

EU´s handelsaftale med Mercosur-blokken er en trussel mod den grønne omstilling, understreger Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard (Foto: Enhedslisten)
Søren Søndergaard (MF)

Kære læser

Det virker ikke som om, at regeringen har forstået, at handelspolitik også er klimapolitik. De siger det godt nok, men det er tomme ord, når der ikke er handling bag. Regeringen støtter nemlig EU´s handelsaftale med Mercosur-blokken, selvom aftalen kan få fatale miljøkonsekvenser.

20 civilsamfundsorganisationer og 17 forskere sendte d. 10. januar et brev til udenrigsministeren om at droppe dansk støtte til aftalen mellem EU og Mercosur, som består af de fire sydamerikanske lande Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay. I brevet fremgår det, at undersøgelser har vist, at aftalen kan medføre en forøget afskovning i Amazonas på 25 pct. årligt over de kommende seks år.

Det vil bl.a. ske som en følge af en markant forøget produktion af især soja og oksekød, som Mercosur-landende får nemmere ved at eksportere til EU gennem liberalisering af handelsreguleringen. Eksempelvis forøges importkvoten på oksekød fra Mercosur til EU med næsten 50 pct., hvilket vil lede til en forøgelse af CO2-udledninger på 7 millioner tons årligt. Det svarer til 3,5 gange Københavns årlige udledninger. Den anden vej vil EU få nemmere ved at eksportere fossildrevne biler og klimabelastende mejeriprodukter til Mercosur.

Ny rapport: 50 yderligere gode forslag som vi ikke må gennemføre for EU

I en ny rapport afdækker Enhedslisten for anden gang 50 eksempler på, hvordan EU begrænser Danmark i at gennemføre grøn og social retfærdig politik. Find rapporten her.

Handelsaftalen med Mercosur indeholder et kapitel om klima og bæredygtighed. Paris-aftalen er også nævnt. Men desværre er kapitlet kun et grønt dække over et sort indre. For mens alle kapitlerne indeholder muligheder for sanktioner og karakteriseres som ”hård lovgivning”, så er bæredygtighedskapitlet undtaget. Godt nok er der en tvistbilæggelsesmekanisme tilknyttet bæredygtighedsdelen, men det leder udelukkende til nedsættelse af ekspertudvalg og rapportskrivninger, der ikke forpligter parterne til at gøre noget konkret.

Derfor er vi efterladt i en position, hvor vi skal stole på, at den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, overholder sine forpligtelser. Bolsonaro er kendt klimaskeptiker. Under hans ledelse var afskovningen i Amazonas sidste år på sit højeste niveau i 12 år. Bolsonora har desuden varslet forøget afskovning i 2021, hvilket viser, at han ikke giver meget for Paris-aftalen.

Regeringens nølende klimapolitik er alarmerende. Først introducerede de hockeystaven, der betyder, at vi først for alvor skal handle på 70 pct.-målsætningen tæt på 2030. Så udskød de udspillet om CO2-reduktioner i landbruget. Og nu undergraver regeringen den danske klimaindsats internationalt med støtte til en sort handelsaftale.

Alt for længe har mange vendt det blinde øje til klimakonsekvenserne af EU’s handelspolitik. Det er på tide, at der føres en handelspolitik, der formindsker udledninger. Det har hverken EU eller den danske regering formået endnu.

For Enhedslisten er sagen klar: Brasilien skal ikke have lov til at fælde regnskoven med støtte fra hverken Danmark eller EU.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder



image linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed