Leder Arbejdsmarked

DF – partiet for dem der hader arbejderne?

Gang på gang har Dansk Folkeparti stemt imod almindelige lønmodtageres rettigheder i EU-Parlamentet. Nikolaj Villumsen kommer i et indlæg i Netavisen Pio med flere eksempler på, hvordan har stemt.

Photo: The Left, February 2024
Nikolaj Villumsen (MEP)

Stort set siden begyndelsen har Dansk Folkepartibrystet sig af at være den lille mands beskytter. Ser man på deres faktiske handling i de sidste fem år i EU-parlamentet, bliver det dog hurtigt klart, at det på ingen måde passer. Faktisk snarere tværtimod.

Ser man bag deres ord, og på hvordan de rent faktisk stemmer, så ser man i stedet et Dansk Folkeparti der uden tvivl er blevet til den økonomiske elite og arbejdsgivernes parti. Det er et parti for dem, der hader arbejderne – eller som minimum ikke ønsker at almindelige arbejdere skal have hverken basale rettigheder eller beskyttelses mod farlige stoffer på arbejdet.

Det er noget nogle måske vil se som en hård, polemisk udtalelse. Men det er en udtalelse der er let at bakke op.

Vi kan tage tre eksempler på, hvordan Dansk Folkeparti og deres EU-Parlamentariker Anders Vistisen reelt stemmer når det handler om forholdene for hårdt arbejdende mennesker.

1. Nej til beskyttelse mod farlige stoffer

Da EU-parlamentet stemte om hvorvidt beskyttelsen af mere end 4 millioner industri-teknikere, metalarbejdere og håndværkere mod dødelige og farlige stoffer som blandt andet bly skulle forbedres så stemte DFs Anders Vistisen imod. I øvrigt som en af kun 10 medlemmer af EU-Parlamentet.

Trods DFs modstand lykkedes det dog heldigvis at få forbedringerne igennem så færre arbejdere vil dø eller blive syge af at gå på arbejde for at bygge vores vindmøller, klimarenovere vores huse eller lave batterierne til fremtidens eldrevne transport. Men altså, til trods for DF.

2. Nej til at sætte foden ned overfor tvangsarbejde

Da EU-parlamentet stemte om forbud mod import af varer produceret af tvangsarbejdere i eksempelvis Kina så stemte DFs Anders Vistisen såmænd også imod.  Han mener med andre ord ikke at man fra EU’s side skal søge at stoppe at virksomheder kan importere varer produceret under tvang.

Selvom DF var imod lykkedes det heldigvis at få lovgivningen igennem, så hårdt arbejdende danskere trods alt ikke længere skal frygte at de skal konkurrere med slavearbejdere i fjerne diktaturer.

3. Nej til at hjælpe fyrede slagteriarbejdere

Da EU-parlamentet stemte om hvorvidt de 800 fyrede slagteriarbejdere fra Danish Crowns slagteri i Sæby skulle have hjælp fra EU til videreuddannelse, omskoling og jobsøgning efter de mistet jobbet stemte DFs mand i Bruxelles uden at blinke også imod.

Endnu engang lykkedes det at få ting igennem på trods af DF. Derfor kommer der nu støtte fra EU til at hjælpe de fyrede slagtere og deres familier med at komme videre, efter at de var blevet ofre for grådigheden i dele af dansk landbrug, der hellere mishandler smågrise på lange dyretransporter end bidrager til at bevare arbejdspladser i Danmark.

Disse tre eksempler er bare nogle i rækken af svigt af danske og europæiske lønmodtagere, som Dansk Folkeparti har leveret i de sidste fem år. Jeg kunne nævne mange flere, men mønstret er allerede klart.

rækken af svigt af danske og europæiske lønmodtagere, som Dansk Folkeparti har leveret i de sidste fem år

Kort sagt er det nu sådan, at når DF har chancen for at række en hjælpende hånd til hårdt pressede danske lønmodtagere, der risikerer at blive syge eller dø af at gå på arbejde, som frygter at deres job flytter ud eller som får fyresedlen på grund af grådige arbejdsgivere så stemmer Vistisen imod.

Undskyldningen er at EU ikke skal blande sig. Men undskyld. Med EU’s indre marked er det ikke Danmark, der kan forbyde import af produkter fra tvangsarbejde. Det kræver en beslutning i EU. Ligeledes er det sådan, at hvis vi vil undgå at danske arbejdere mister deres job fordi arbejdspladsen flytter til andre dele af EU, hvor arbejdsmiljø-beskyttelsen er dårligere så skal vi lægge en minimumsbund for beskyttelsen mod farlige stoffer. Sidste men ikke mindst, er det ærlig talt også rimeligt at de slagtere, der mister jobbet i Danmark fordi EU’s indre marked forbyder begrænsninger af lange dyretransporter får en hjælpende hånd fra EU-programmer der allerede eksisterer, og som også udbetaler støtte til arbejdere i andre lande.

Det er ærlig talt underligt at se på, hvordan de selverklærede beskyttere for den lille mand i DF er uenige i alt dette. Husk det når krydset skal sættes. Dansk Folkeparti er partiet for dem, der hader arbejdere og ønsker dem færre rettigheder.

 

Indlægget er oprindeligt bragt i netavisen Pio, og kan findes der, via dette link.

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyhederimage linking to enhedslisten twitter feed

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Øropa og modtag automatisk de vigtigste EU-nyheder

Læs mere om

ENHEDSLISTEN I EU-PARLAMENTET

Per Clausen er Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet. Her kæmper han for et rødt, grønt og demokratisk Europa.

Læs mere
image linking to enhedslisten twitter feed